Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. april 2001 kl 22.05 Barentsbarn

Barentsbarn (ttv)


NRK1 tirsdag 10. april kl 22.05
Barentsbarn

Hvordan har det gått med Barentsbabyene?

Barentsbarn er historien om tre barn født 1. januar 2000, i nabolandene Norge og Russland. Ingrid Andrea og Einar Aleksander kom til verden i Tromsø og Marina i Murmansk. Kveldens film er andre del i en serie som gjennom de kommende år skal speile de tre barnas liv, og dermed også livet og utviklingen i Barentsområdet.

I det første programmet, Barentsbaby, som sendes i reprise på NRK1 søndag 8. april kl. 13.45, fulgte vi de tre barna gjennom fødselen og de første par månedene i livet. I dette nye programmet følger vi dem videre, fram til feiringen av deres første fødselsdag. Filmen er også et dypdykk i familiene som barna vokser opp i.

Marina i Murmansk
Marina bor i storbyen Murmansk i en liten blokkleilighet på 30 kvadratmeter: Hun bor sammen med mamma, pappa, storebror og bestemor. Mamma Svetlana driver med hjemmesøm, og pappa Vladimir kjører fisk til butikkene. Marina er en fremmelig jente, og ti måneder gammel stabber hun rundt på egne ben. Til feiringen av Marinas ettårsdag samles glade mennesker i leiligheten. Det skåles i champagne på ekte russisk manér, mens president Putin taler på tv om Russlands fremtid.

En fot i hver kultur
I en liten bygd i Kvænangen i Nord-Troms bor Einar Aleksander. Han har en fot i hver kultur. Mamma Julia er russisk, fra Murmansk, mens pappa Frode er norsk. Vi blir med Einar Aleksander på hans første reise til Murmansk for å besøke babusjka og tante. Frode har fått jobb på et fiskebruk og bor på brakke hele uken. Einar Aleksander og Julia får bare se pappa i helgene.

En liten tøffing
Ingrid Andrea bor i Sørreisa i Troms og er familiens førstefødte. Bare seks uker gammel reiste hun til USA, hvor pappa var engasjert som skitrener. Men nå er familien tilbake i Norge. Mamma Iril og pappa Stein-Morten har fått jobb i hjembygden. Vi blir med Ingrid Andrea på den store dåpsdagen sist sommer. Vi blir også med den lille tøffingen på babysvømming, både over og under vann. Hun begynner i barnehage 10 måneder gammel, og heller ikke der er hun noe persilleblad.

Om programserien
I serien møter vi tre barn som er født 1. januar 2000, i nabolandene Norge og Russland. To av barna kom til verden i Tromsø (Einar Aleksander og Ingrid Andrea), det tredje i Murmansk (Marina). Serien skal gjennom de kommende år speile de tre barnas liv og er samtidig en samfunnsskildring av livet og utviklingen i Barentsområdet.

Serien er et samarbeid mellom NRK i Tromsø og TV Murman i Murmansk. Et team fra
Murmansk har gjort opptakene av Marina med jevne mellomrom. Teamet fra Tromsø har reist til Kvænangen og Sørreisa for å gripe tak i begivenhetene hos Einar Aleksander og Ingrid Andrea.

NRK1 tirsdag kl 22.05

NRK Troms
Regi: Hege Løvstad, 93254739, (hege.lovstad@nrk.no)
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
1.Ingrid Andrea fra Sørreisa. (Foto: Ole-Johnny Simonsen)
2.Einar Aleksander bor i Kvænangen. (Foto: Privat)
3.Regissør Hege Løvstad omgitt av tre babyer (ikke identiske med barna i filmen). (Foto: Mona Møllebakken)