Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. mars 2001 kl 20.55 Niern: Løftet

Niern: Løftet (t)

NRK2 fredag 2. mars kl 20.55
Niern: Løftet

Livets mørke bakgater

Kveldens fransk-belgiske film \"Løftet\" er inspirert av en dialog om skyld i Dostojevskijs roman \"Brødrene Karamasov\". Filmen er en fortelling i realistisk stil om vårt forhold til innvandrere, om medfølelse, moralsk oppvåkning og menneskelig verdighet.

Hovedpersonen er 15 år gamle Igor (Jérémie Renier) som bor i utkanten av Li?ge i Belgia. Han går i lære på et bilverksted samtidig som han hjelper faren Roger (Olivier Gourmet), en tuskhandler i byggebransjen som også driver med menneskesmugling. Roger er en kjærlig, men av og til brutal far som krever mer og mer av Igors tid. Roger utnytter skruppelløst illegale innvandrere fra Afrika, Asia og Øst-Europa. Blant annet innlosjerer han dem i de samme rønnene som de skal pusse opp. Igor ser ikke noe galt i farens ulovlige virksomhet.

Vendepunktet
Men en dag kommer inspektører på et uventet besøk på byggeplassen. I panikken som oppstår når arbeiderne flykter, faller en innvandrer fra Burkina Faso, Hamidou (Rasmané Ouédraogo), ned fra et stillas og blir alvorlig skadd. Igor, som er eneste vitne til ulykken, trekker Hamidou ut av syne for inspektørene. Den døende mannen får Igor til å avgi et løfte om at han skal ta seg av hans kone og spedbarn. Igor ber faren kjøre Hamidou til sykehuset, men Roger nekter fordi han er redd dette vil avsløre den illegale geskjeften hans.

Hamidou dør like etter. De begraver ham i all hemmelighet og forteller enken Assita at han er stukket av. Men Igor får samvittighetskvaler. Han ønsker å være lojal mot faren, samtidig som han føler at han må stå ved sitt løfte og fortelle sannheten til den afrikanske kvinnen.

Priset i Haugesund
Under filmfestivalen i Haugesund (1997) fikk \"Løftet\" den økumeniske Andreas-prisen. Juryen skriver: \"Igors oppvåkning til å se at han må følge sin samvittighet og holde sitt løfte til Hamidou, er på mange måter både en inntrengende og betagende studie i våknende etisk bevissthet.\"

\"Løftet er rett og slett en nydelig film, en historie fra det levende livets mørke bakgater, om menneskehandel og våknende bevissthet. En dypt moralsk og viktig film.\" (Dagbladet)

NRK2 fredag kl 20.55
Tidligere sendt 8.9.00

Belgisk/fransk spillefilm fra 1996
Originaltittel: La Promesse
Regi: Jean-Pierre og Luc Dardenne
I rollene: Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouédraogo og Rasmané Ouédraogo
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)

Bilde
Jérémie Renier spiller hovedrollen som 15- åringen Igor i den prisbelønte fransk/belgiske spillefilmen \"Løftet\".