Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. desember 2002 kl 21.30 Faktor: "Keep on smiling"

Drømmejobben?

Linda Skarvøy Bjering trives godt som telefonselger på Åndalsnes(Foto: Esben S. Flaa)
Linda Skarvøy Bjering trives godt som telefonselger på Åndalsnes(Foto: Esben S. Flaa)
Emoon Thompson Communications er navnet på en nokså ukjent norsk salgsorganisasjon. Firmaet har nylig etablert et stort callsenter på Åndalsnes, og her jobber Linda Skarvøy Bjering som telefonselger.

Callsentrene er en bransje i rask vekst. Den er ganske uoversiktlig, men kanskje jobber så mange som 20 000 nordmenn på slike telefon-arbeidsplasser. Noen av dem tar i mot telefoner, såkalte kundesentre, mens andre bruker telefonen mer offensivt: De ringer hjem til folk for å gjøre markedsundersøkelser eller for å tilby varer og tjenester.

Linda Skarvøy Bjering (20) har tatt en pause i skolegangen og jobber som telefonselger. Begynnerlønnen er på 80 kroner timen, men hun får 150 kroner i bonus for hver kunde hun klarer å overbevise.

Trives i jobben
Da ”Faktor” besøkte callsenteret på Åndalsnes, var to skift med til sammen 50 selgere fullt opptatt med å selge ADSL-abonnement for Telenor. På dagtid henvender de seg til bedrifter, mens kvelden blir brukt på ”privatkundemarkedet”. På et kveldsskift rekker telefonselgerne i Emoon over nesten 3 000 potensielle kjøpere. Til tross for at de fleste sier nei til tilbudet, er dette en lønnsom form for salg.

Telefonselgerne må finne seg i å bli avvist eller rett og slett få kjeft. Daglig leder Erik Brekken ser det som sin viktigste oppgave å sette selgerne i en god stemning – som også åpner for god kommunikasjon med kundene. Det ser ut til at han lykkes Linda S. Bjering trives godt i jobben sin. Men hun vet at mange misliker denne formen for salg og ser ned på jobben hun gjør.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Bjørn Stuevold
Programskaper: Tore Rosshaug
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96