Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. juni 2009 kl 19.30 Grønn glede

Sommerlige hagegleder

Mette Stensholt Schau er klar med en ny runde av Grønn glede. (Foto: Per Foss, NRK)
Mette Stensholt Schau er klar med en ny runde av Grønn glede. (Foto: Per Foss, NRK)
Det er et sikkert sommertegn når Mette Stensholt Schau går i gang med hagestell på NRK1. I årets første program får hun bryne seg på et ordentlig villniss i Sandefjord.

I Bjerggata i Sandefjord ligger det et idyllisk, hvitt hus tett inntil veien. Eierne, et ungt par, har nesten glemt at det er en hage bak huset! Og det bærer den sårt preg av… Paret har hatt alt sitt fokus innendørs med oppussing av det flotte gamle huset. Nå er det på tide å vende blikket ut og til en hage som trenger et nytt liv.

Håp om bugnende bed?
Innimellom søppel og døde vekster kan man likevel skimte at det en gang har vært en både flott og spennende hage. Den er ikke så stor, dessuten er den veldig bratt, men det er noen fine grunnstrukturer igjen.

Hagen består av flere små "rom". Det gir mange og spennende muligheter når programleder Mette Stensholt Schau og gartner Tom Hvål setter spaden i jorda.

I dette første programmet er det fronten mot gata som skal løftes til nye høyder. Den gamle berberisen må vekk, det samme gjelder ugress og skrot. Inn kommer alle de gode staudene som i vakre rosa og hvite farger skal gi følelsen av romantikk. Et bestemorbed, kaller gartner Tom det. Eller engelsk Cottage-stil, om du vil.

Når plantene får slått skikkelig rot, så er målet at det skal bugne i det som har vært et slitent bed mot gata. – For hvert år blir et slikt bed vakrere og vakrere, sier Mette. Det er dessuten veldig enkelt, hvis man bare klarer å vanne og luke litt. – Jeg tror veldig mange har varme følelser for disse plantene. Vi husker dem fra hagen til en farmor eller en mormor. Det er gode sommerminner knyttet til akkurat den duften eller den blomsten man plukket med inn.

Se hvordan på nettet
Programleder Mette forteller at alle kan kopiere bedet hvis de vil. Da går de bare inn på NRKs nettside og finner både tegning og en komplett liste over hva som blir plantet. – Målet vårt er jo å inspirere folk til å gjøre noe ut av den grønne flekken de er herre over. Da er det kjempefint å kunne tilby alle å være med på våre prosjekter. I dette programmet er det de gamle staudene som står i fokus. Som floks, ridderspore og løytnantshjerter, sier hun med et smil på lur. Dette er planter man blir glad i og glad av.

Hver tirsdag framover er det nye prosjekter å ta fatt på. Til slutt er målet at det skal være en vakker hage bak det hvite huset i Bjerggata.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900