Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. februar 2009 kl 19.30 En Noman i Pakistan

Ung i Pakistan

Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers. I kveld møter han unge pakistanere. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers. I kveld møter han unge pakistanere. (Foto: Klaus Erik Okstad, NRK)
Noman Mubashir har møtt studenter i Lahore, ungdommer på kjøpesenter i Karachi og på kunstskole i Islamabad. I tillegg blir vi med på pakistansk mesterskap i landhockey for kvinner.

Å lage et program om pakistanske ungdommer er ikke lett: De finnes nemlig ikke! I Pakistan er man barn helt fram til man gifter seg. Men en del ungdomsfenomener er der uansett, som kjærlighet, festing, drømmer og trang til å bryte med samfunnets normer og regler.

Studenter i Lahore
Lahore er Pakistans nest største by og landets intellektuelle sentrum. Hit kommer unge pakistanere fra hele landet for å studere medisin, arkitektur, informasjonsteknologi, historie, litteratur og ikke minst kunst.

National College of Art (NCA), en av Lahores eldste institusjoner, ble åpnet av britene på begynnelsen av 1900-tallet. Skolen regnes som en av de mest populære i Pakistan. Studentene kommer fra hele landet, og opptaksprøvene er tøffe.

Vi møter arkitekturstudentene Sarmad fra Islamabad og Hassan fra Baltistan i nord.

Etnisk lappeteppe
Etter å ha overvært det 21. pakistanske mesterskapet i landhockey for kvinner i Karachi, blir vi med et ungt kristent ektepar hjem på middag. Byen er en av verdens ti største byer, og et etnisk lappeteppe. Mens de innfødte snakker sindhi, hører man mest urdu i gatene, og hit flytter folk fra hele landet i håp om et bedre liv. I Pakistan bor det ca to millioner kristne, og de fleste av dem nettopp i denne byen. Her er det egne kirker, klostre og menighetshus.

I Karachi tar vi også turen til kjøpesenteret Park Tower, som ble åpnet for bare ett år siden. Her er det lekker design, flotte butikker og masse opplevelser. Og som i alle andre kjøpesentre verden over: mange ungdommer.

En ung hovedstad
Etter en tur innom generalprøvene til Lux Award i Karachi går turen videre til Islamabad, som er en av verdens yngste hovedsteder. De pakistanske politikerne ønsket seg en ny, vakker og annerledes by, milevis fra kaotiske Karachi. Islamabad regnes for å være landets mest liberale by, hvor de færreste kvinner går med hijab og de fleste har høy utdanning. Her besøker vi blant annet Honerkada, en av Pakistans yngste og mest anerkjente kunstskoler.

Om serien
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers, og i denne serien viser han oss et land fylt av kontraster. Han har besøkt alt fra glamorøse filminnspillinger med store stjerner til isolerte landsbyer. Han har truffet unge jenter på cricketbanen, men også dem som driver kabbadi, en langt enklere idrett utenfor de store byene. Det blir et fargerikt møte med en kultur mange nordmenn tror de kjenner, men som kan hende er ukjent for de fleste av oss.

– Mange har et klisjéfylt bilde av hvordan Pakistan ser ut, sier Noman og tror at nordmenn vil få en aha-opplevelse av serien.

Noman er født i Norge av pakistanske foreldre, og mens Norge er hans hjemland, er Pakistan fedrelandet. Han har besøkt Pakistan tidligere, men det har stort sett vært med familie. Denne gangen reiser han på egenhånd. Han oppdager sine røtter, røtter som han deler med mange andre som nå har Norge som sitt hjemland.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert underholdnings- og dokumentarserie (2006)
Programskaper: Noman Mubashir
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53