Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. januar 2000 kl 23.15 Fakta på lørdag: Invitert til dans - i Irland

Fakta på lørdag: Invitert til dans - i I

NRK1 lørdag 22. januar kl 23.15
Fakta på lørdag: Invitert til dans - i Irland

Fra irsk steppedans til \"Riverdance\"

Den er blitt til underveis - den irske dansen. Militært nærvær bidro i det 18. århundre med fransk kvadrilje og dans fra det kontinentale Europa. Siden plukket man opp lokale, tradisjonelle særtrekk i musikken fra forskjellige deler av Irland. I dag framstår irsk dans som et fyrverkeri av en dans - \"Riverdance\".

Drevet av musikken og energien i de mange klippene fra gnistrende danseforestillinger blir vi med på en forrykende reise inn i irsk historie og kultur - fra irsk steppelandskap, der lokalbefolkningen danset for åndene og jorden til, suksessen \"Riverdance\" nådde Broadway og storbyene verden over.
Da Mary Robinson i sin insettelsestale som president i Irland i 1990 oppfordret folket til å komme å danse med henne, kunne hun neppe ha visst hvor profetisk hennes ord ville bli. I løpet av 90-årene hadde den irske dansen oppstått fra den keltiske tåka til det internasjonale rampelyset.
Den irske dansens historie skriver seg tilbake til det 18. århundre da Irland hadde et sterkt nærvær av militæret. Offiserer og fornemme engelskmenn og irlendere brakte med seg påvirkning fra den kontinentale europeiske dansestilen, som den franske kvadrilje. Dette dannet grunnlaget for det som senere skulle bli den irske \"Set dancing\". Men dansen, som hadde en frisk, seksuell undertone, ble uglesett av den katolske kirke og av ekstreme nasjonalister. En mer kontrollert utgave kom med den keltiske dansen.
Gjenoppblomstringen og det store kommersielle gjennombruddet for den tradisjonelle irske danseformen kom med et pauseinnslag på fjernsynet under Den internasjonale Grand Prix-finalen i Irland i 1994. \"Riverdance\" tar utgangspunkt i gamle irske dansetradisjoner, men er modernisert og spritet opp til et topp moderne sceneshow.

20.000 unge dansere
I dag er over 20.000 unge dansere involvert i \"Riverdance\". Tre store, irske dansegrupper turnerer med stor suksess verden over med dansen som fanger inn Irlands sjel, og som appellerer til alle typer mennesker.
Irsk kultur har en spesiell tradisjon ved å krysse grensen over til populærkultur. Forklaringen på suksessen er kombinasjonen tradisjonell irsk musikk og steppedans og de fengende og raske rytmene fra dansernes imponerende fotarbeid.
I dokumentaren møter vi blant andre \"Riverdance\" sin første superstjerne, Michael Flately. Han ble sparket fra gruppen i 1995 og har nå dannet sin egen dansetropp \"Lord of the Dance\" over et keltisk sagn.

NRK1 lørdag kl 23.15

Bilde (Via Scanpix/internett)
I dag framstår den gamle irske steppedansen som er fyrverkeri av en dans - \"Riverdance\".

Britisk dokumentar
Regi: Alan Gilsenan
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123