Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 8. august 2010 kl 00.20 Rebus: Blodsbånd

Et spørsmål om blodsbånd

Våpen-tragedie på colleget, og kriminalbetjent John Rebus (Kent Stott) er først på åstedet. (Foto: Minotaur International)
Våpen-tragedie på colleget, og kriminalbetjent John Rebus (Kent Stott) er først på åstedet. (Foto: Minotaur International)
Da kriminalbetjent Rebus i Edinburgh-politiet og feirer en gunstig utgang på en større kriminalsak sammen med kollegene, går alarmen om et blodig skuddrama på en av Edinburghs overklasse-skoler. Mens politbetjent Siobhan Clarke er på vei gjennom gatene til feiringen, blir hun forfulgt av Marty Fairstone, en av byens notoriske forbrytere.

Synet som møter Rebus på Gracemouth College, er sjokkerende. Tre gutter i avgangskullet er skutt, en av dem lever så vidt, to er døde. Skolens gymlærer Lee Hartman, tidligere medlem av Edingburgh-politiets beredskapsgruppe, ligger død på golvet, skutt i hodet og med en pistol i hånden.

Når noe ikke stemmer
Allerede før mordkommisjonen ankommer har Rebus funnet flere indikasjoner på at det er noe som ikke stemmer på åstedet for tragedien. Underveis i etterforskningen oppdager Rebus også at han er i slekt med den ene av de to døde guttene, og han velger å trekke seg fra den offisielle etterforskningen.

Siobhan og Rebus
Politibetjent Siobhan har nå fortalt Rebus om hva som hendte henne på vei til feiringen: Den avskyelige Marty Fairstone ikke bare fotfulgte henne, han kom også med trusler. Rebus fortsetter etterforskningen omkring drapet på den unge slektningen i all hemmelighet. Noe Sibhoan er oppmerksom på, men hun synes Rebus er overdrevent opptatt av saken.

Tingene tar en drastisk vending da hun oppdager at Rebus var ute på en en pub-runde med Marty Fairstone og ble med ham hjem langt ut i de små timer.

Neste morgen blir Fairstone funnet omkommet. Han har brent inne i sin egen bolig.

Mer om serien
Ian Rankin, skotsk krimforfatter med megasuksess, har med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet også gitt gjenlyd i Norge. Ut over ettersommeren og høsten sender NRK1 ti selvstendige Rebus-episoder, alle basert på Rankins bestsellere.

Skuespilleren Ken Stott er innfødt Edinburgh-gutt og hovedrolleinnehaver i tv-serien om den jordnære og garvede kriminalbetjent Rebus. Den skotske hovedstaden spiller også en hovedrolle i serien, og Rebus’ etterforskningsarbeid bringer ham i nærkontakt med byens vakre strøk så vel som dens røffe og grusomme sider.

Den hardt prøvede, tøffe og kvinnekjære detektivhelten Rebus reflekterer på mange måter byen han er vokst opp i. Visst har han et alkoholproblem og et ustadig kjærlighetsliv, og kanskje er det slik at mange i etaten mener han er krevende og vanskelig å ha med å gjøre, men Rebus kjenner byen som ingen annen og han er en god detektiv med en intuisjon som i de fleste tilfeller viser seg å slå til.

Den vesentligste forskjell mellom John Rebus fra Rankins bøker og tittelfiguren i tv-serien er at vår mann legger for dagen en sans for humor som ikke er til stede i bøkene. Fra første episode og utover blir vi kjent med et av John Rebus’ faste damebekjentskaper, Miranda Masterson, spilt av Sharon Small som mange vil huske fra Inspektør Lynley-seriene (der hun framstilte Lynleys politikollega og rake motsetning).

Sendt tidligere.

Britisk kriminalserie (2006)
Originaltittel: Rebus
Kveldens avsnitt: A Question of Blood
Produsert av: Minotaur International Ltd.
I rollene bl.a.: Ken Stott (Detective Inspector John Rebus), Claire Price (Detective Sergeant Siobhan Clarke), Jennifer Black (Chief Superintendent Gill Templar), Sharon Small (Miranda Masterson), Natalie Dormer (Philippa Balfour)
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no
LENKER
  • Les mer 
  • Les mer