Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 15. november 2002 kl 00.45 Tracy Chapman - enkelt og sterkt

Politikk og melankoli

Siden gjennombruddet i 1988 har den amerikanske sangeren og låtskriveren Tracy Chapman kunnet nyte stor popularitet i Norge. Nå er hun aktuell med det nye albumet ”Let It Rain”, og tidligere i høst møtte hun Per Sundnes.

I kveld forteller Tracy Chapman om hvordan overgangen har vært fra hun ble oppdaget som gatesanger, til hun brått solgte millioner av debutalbumet. Hun forteller også om hvorfor hun begynte med musikk, og hvordan hun har utviklet seg musikalsk.

Veien til berømmelse
Tracy vokste opp i Cleveland, Ohio med sin enslige mor. Allerede i tidlig alder begynte hun å skrive poesi og noveller. Da Tracy var åtte, klarte familien, tross fattigdom, å skrape sammen penger for å kjøpe en gitar til henne. Senere fikk hun et stipend som finansierte studiene hennes på high-school i Connecticut.

I studietiden spilte hun på gudstjenester, og den lokale presten samlet inn penger for å kjøpe henne en ny gitar. Etter high-school gikk Chapman videre med antropologi på Tufts University i Massachusetts, samtidig som hun spilte på gaten og opptrådte på kafeer og studentklubber. I 1987 ble hun fanget opp av plateselskapet Elektra.

Gjennombruddet
Tracys store gjennombrudd kom i 1988 da hun spilte på en konsert til ære for Nelson Mandela på Wembly Stadium i England. Med sin enkle stil og sterke tekster tok hun verden med storm. Uken etter konserten gikk Tracy fra å være mer eller mindre ukjent til å toppe hitlistene i både England og USA. Albumet «Tracy Chapman» var beregnet til å selge 200.000 kopier, men endte opp med å selge hele ti millioner eksemplarer. Albumet gav henne i tillegg tre Grammy-priser.

Politisk innhold
Fra begynnelsen av sin karriere har Chapman utmerket seg som en sanger/låtskriver med sterke meninger og et klart politisk ståsted. Musikken hennes har forankring i 70-tallets visetradisjoner og sammen med band som REM og 10 000 Maniacs har hun oppfordret til å skape musikk med dypere budskap. Gjennom sin musikk har Chapman satt temaer som kvinnemishandling, rasisme og amerikansk klasseskille på dagsordenen.

Egenproduksjon
Kontakt: Per Sundnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk,tlf 23 04 86 96