Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. desember 2003 kl 22.30 Safari

Arkitekt

Arkitektur står sentralt i kveldens Safari med Marte Spurkland. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Arkitektur står sentralt i kveldens Safari med Marte Spurkland. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Fra Stockholm tar programleder Marte Spurkland seerne med på reise i arkitekturens verden, enten den er inspirert av dyrekroppen, økologi eller hip hop. Vi skal også innom Øksnes kommune i Nordland der billedkunstneren Simon Starling forbereder et skulpturprosjekt.

Skotske Simon Starling er en av de internasjole kunstnerne som er plukket ut til prosjektet "Kunst i Nordland" i regi av Per Gunnar Tverrbakk. Starling skal lage en skulptur i Øksnes om et år, men var der for første gang i høst for å få noen ideer til hva kunstverket skal bli.

Safaris reporter Charlotte Thiis-Evensen var med ham på hans første researchtur til det lille tettstedet Nyksund.

Organisk arkitektur
I London møter vi en nykommer på storbyens skyline, 180 meter høye 30 St Mary Axe, og arkitekturskribent og kurator Hugh Aldersey Williams. Bygget skiller seg radikalt fra andre høyhus, med en form som gir assosiasjoner til det levende. Også byggets funksjonalitet har hentet inspirasjon fra det organiske.

I utstillingen "Zoomorphic" får vi vite mer om tendensen der arkitektur på ulike måter har analogier i dyreformer.

Mennesket og arkitekturen
I Sverige skal vi besøke Hammarby Sjøstad, en ny bydel i Stockholm som har vakt stor internasjonal oppmerksomhet. Her forsøker arkitektene å forene drabantbyens nærhet til naturen med bysentrumenes fordeler. Tradisjonelle drabantbyer mangler som regel møteplasser, tetthet og kaféer, og har ofte hatt en ensformig og estetisk fattig arkitektur. Hammarby Sjøstad har forsøkt å løse disse problemene, samtidig som bydelen er et økologisk eksperiment.

Vi skal også møte den svenske hip hop-gruppen Latin Kings i forstaden Norsborg i utkanten av Stockholm. Dogge, Salla og Chepe guider Marte Spurkland blant blokker, toglinjer og betonglandskap, og forteller om hvordan forstaden har påvirket dem både som musikere og mennesker.

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252