Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. april 2003 kl 00.05 Trofast mot livets skrå bredder - Marianne Faithfull

Rockens dronningmor

Marianne Faithfull har levd et hardt liv, og hun synger om det.
Marianne Faithfull har levd et hardt liv, og hun synger om det.
"Sex, drugs and rock’n’roll" er ofte stikkordene som beskriver sangeren Marianne Faithfulls liv. Med den karakteristiske og hese whiskey-stemmen har hun igjen bergtatt både publikum og kritikere. I kveldens dokumentar møter vi rocke-ikonet.

I fjor ble rockens dronningmor, som mange ynder å kalle henne, igjen plateaktuell. På albumet "Kissing Time" samarbeider hun med Beck, Billy Corgan fra Smashing Pumpkins, Jarvis Cocker fra Pulp, Dave Stewart og Blur, og resultatet har målbundet både fansen og den til tider nådeløse pressen.

Tapt uskyld
Ingen kvinne på 60-tallet mistet uskylden sin så til de grader som Marianne Faithfull. I 1964 ble hun "oppdaget" av Rolling Stones-manager Andrew Loog Oldham, og kort tid etter hadde hun sin første hit. Suksessen, og det nye livet i en verden dominert av penger, sex og dop, skulle sette preg på resten av hennes liv.

Hun giftet seg med kunstneren John Dunbar i 1965, og fikk en sønn et halvt år senere. Ekteskapet holdt ikke lenge. Snart var Mick Jagger og Marianne 60-tallets hete par, til tross for at hun var mest interessert i Stones-gitarist Keith Richards.

En moderne heks
I 1967 begynte den lange nedoverbakken i Mariannes liv. Politiet stormet inn på en fest hjemme hos Keith Richards, og oppdaget en naken Marianne under et teppe i stuen. Dette sjokkerte Storbritannia langt mer enn mengdene av ulovlige stoffer som ble funnet under razziaen, og plutselig var Marianne hele nasjonens heks. Hun forsøkte å søke tilflukt i et enda mer omfattende forbruk av narkotika og et enda mer løssluppent sexliv.

Levde på gaten
Fallet ble langt for Marianne. I 1970 skilte hun og Mick Jagger lag, og i to år levde hun på gaten som junkie i Londons suspekte Soho-strøk. Hun mistet foreldreretten til sønnen sin, og det så ut til at hun skulle klare å nå målet sitt: å ta livet av seg selv sakte, men sikkert.

Etter hvert ble hun oppsport av plateprodusenten Mike Leander, som tvang henne tilbake til studio. Veien mot det neste albumet var lang og ydmykende, og i 1979 ble "Broken English" endelig utgitt. Albumet ble en suksess.

En ny vår
De to neste albumene slo også godt an, og fansen jublet over at hun endelig hadde klart seg og var dopfri. Sannheten var en helt annen, for Marianne gikk inn i 80-årene med et enormt heroinforbruk. Først i 1986 ble hun endelig dopfri, for første gang på 20 år. Dette ble også starten på den rikeste delen av Mariannes karriere så langt.

Etter en fantastisk tolkning av "Tolvskillingsoperaen" fikk hun full oppreisning fra både publikum og kritikere, og med fjorårets utgivelse "Kissing Time" fortsetter hun å bevise at hennes plass på stjernehimmelen er velfortjent.

Britisk dokumentar fra 2002
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96