Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. august 2009 kl 23.10 Dokusommer: Den bitre smak av te

Rettferdighetens pris?

Teplukkerne omtales av noen som moderne slaver. (Foto: Fra filmen/NRK)
Teplukkerne omtales av noen som moderne slaver. (Foto: Fra filmen/NRK)
Teen vi drikker i Norge kommer fra land som Sri Lanka, Kenya og India. Lokalbefolkningen jobber under kritikkverdige forhold, men bevisstgjøringen om dette blant vestlige forbrukere har gjort Fairtrade-merket er populært som aldri før. To dokumentarteam oppsøkte te-produksjonen for å se hvordan denne trenden kommer arbeiderne på te-markene til gode.

Det er fullt mulig å kjøpe seg god samvittighet, for eksempel i form av en god kopp te. Fairtrade, eller såkalt rettferdig handel, er stor butikk, og nordmenn kjøper "rettferdig" te i tonnevis hvert år. Argumentet for å støtte fairtrade er at teplukkerne får litt bedre betalt og noe bedre arbeidsvilkår.

Multinasjonale selskaper
Det meste av teen produseres av lokale arbeidere for multinasjonale selskaper, som alle smykker seg med store ord om anstendige arbeidsforhold. Bak selskapenes vakre ord til forbrukerne og bak de postkortvakre plantasjene, skjuler det seg en annen virkelighet.

Slanger og farlige insekter, lange arbeidsdager, munnkurv og et arbeidspress uten rettigheter er blant faktorene som gjør at teplukkerne av noen omtales som moderne slaver.

Millionomsetning
I samarbeid med de multinasjonale selskapenes drift har markedet for bærekraftig utvikling eksplodert. Forbrukerne er opptatt av at det de putter i handlekurven ikke skal ta skade for mennesker eller miljø under produksjonen. Merkevaren Fairtrade Max Havelaar har millionomsetning i mange land, og mottar enorme beløp i støtte av offentlige støttespillere.

De siste to årene har to dokumentarteam, et dansk og et norsk, reist tvers over hele verden for å finne ut om det er grunn til å ha god samvittighet når man handler rettferdig. Møtet med arbeiderne på 20 teplantasjer i fire land viser forhold som langt fra kan beskrives som rettferdige.

"Den bitre smak av te" vant "freedom-prisen" på Al Jazeeras filmfestival, april 2009.

Programmet har vært sendt tidligere i Brennpunkt-flaten.

Undersøkende dokumentar (2008)
Egenprodusert av NRK Fakta i samarbeide med SVT og DR
Prosjektleder: Vibeke Haug
Programleder: Håkon Haugsbø
Produsent og regi: Tom Heinemann og Erling Borgen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900