Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. juni 2004 kl 22.30 Bokbadet: Orhan Pamuk

Tyrkisk, historisk krimroman

Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk er gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet i kveld (Foto: Erlend Aas/Scanpix)
Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk er gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet i kveld (Foto: Erlend Aas/Scanpix)
"Mitt navn er Karmosin" er skrevet av den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk. Det er en spennende og fargerik bok, i form av en historisk kriminalroman som også rommer en kjærlighetshistorie. Anne Grosvold har møtt forfatteren i Bokbadet på Rockefeller i Oslo.

Handlingen foregår i 1591 over ni dager i et snøkledd Istanbul. Den første som tar ordet, er en død mann som ligger i en brønn. Han kjenner sin morder, og han vet hvorfor han er myrdet. Det fins et komplott mot hele det osmanske riket, mot kulturen, religionen og tradisjonene. En gruppe av miniatyrmalere, kolleger av den drepte mannen, som har fått i oppdrag av sultanen å illustrere boksider, blir viklet inn i dette komplottet.

Både morderen og ofrene hans kommer til orde i denne beretningen. Det samme gjør en hund, et pengestykke og selve fargen rød, eller karmosin, for å være helt nøyaktig. Gjennom å legge handlingen tilbake i historien får Pamuk sagt mye om dagens politiske forhold. Orhan Pamuk har omgjort både bensinstasjoner i Anatolia, på den tyrkiske landsbygda, så vel som storbyen Istanbul til landskap som etter hvert hører hjemme i verdenslitteraturen.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83