Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. november 2005 kl 23.10 Lydverket

En stor liten låt

King Errison spiller bongotrommer på en Apache-versjon du kanskje aldri har hørt om, men som har vært svært viktig for hip-hop. (Foto: NRK)
King Errison spiller bongotrommer på en Apache-versjon du kanskje aldri har hørt om, men som har vært svært viktig for hip-hop. (Foto: NRK)
Hva har Øystein Sunde, Missy Elliott, Vikingarna og Timbukt til felles? De nærer alle en sterk kjærlighet til "Apache". Denne låtas historie er også fortellingen om populærmusikkens utvikling, og i kveld kan du følge tidenes mest slitesterke og tilpasningsvennlige låt i Lydverket.

"Apache" er en av de mest kjente instrumental-låtene noensinne. Da The Shadows kom med originalversjonen i 1960, ble den straks betydningsfull, og har siden blitt covret utallige ganger og på de merkeligste måter.

Fødselshjelper for hip-hopen
En av disse versjonene, av bandet The Incredible Bongo Band, ble fødselshjelper for hip-hopen på 70-tallet, og har blitt en av de mest samplede låtene noensinne. Sugarhill Gang, Moby og Nas er blant artistene som på den måten har tatt med seg en bit av "Apache" til toppen av hitlistene år etter år.

Om Lydverket
I høst legger Lydverket større vekt på artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og det blir færre korte reportasjer. Mona B. Riise er fortsatt programleder.

Det blir også fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, men denne høsten skal redaksjonen gjøre flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV.LENKER
  • Les mer: www.nrk.no/lydverket