Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. september 2013 kl 20.15 Vinn eller forsvinn

Fra lek til blodig alvor?


Unge idrettsutøvere lever med høye krav og forventninger. Hva skjer i overgangen fra barndom til ungdom, når alvoret setter inn og det ikke lenger er medaljer til alle? Serien "Vinn eller forsvinn" går tett på hverdagen til fem unge som satser på ulike idretter.

Fia (12) elsker alpint, men hater trening på barmark. Langrennstalentet Sivert (13) er så ivrig at han trener i smug. Cheerleaderjenta Camilla (12) jobber knallhardt for å komme på elitelaget.

Disse tre blir vi kjent med i "Vinn eller forsvinn", en ny dokumentarserie der NRK setter søkelyset på unge som lever under press både fra seg selv og andre.

I senere episoder skal vi også følge håndballspilleren Tamina (14) fra Vestli IL, og fotballspilleren Thomas (12) fra Oppsal IL.

Når barndomsdrømmen brister
Når barn blir ungdom, og lek blir alvor, er det noen som oppnår det de kjemper for. Andre innser med sorg sine begrensninger – og barndomsdrømmen brister.

I løpet av seriens fem episoder berøres spørsmål og problemstillinger som mange vil kjenne igjen: Hvem er det som setter målene – den unge selv, eller foreldre og trenere? Hva motiverer, pushing eller pusing? Hvordan få med alle, og samtidig inspirere dem som vil bli best? Er det greit å være med mest for moro skyld når resten av laget vil vinne? Er håpet ute for den som får en idrettskade tidlig i tenårene? Hvordan finne motivasjon som trener for motvillige unger, med foreldre som klager på stort og smått? Hva ventes av foreldrene i form av oppfølging og dugnadsinnsats?

Hovedpersonene

- Jeg hater barmarkstrening, sier Fia Viksjø (12). Men hun elsker å stå på ski! Alpininteressen går i arv i hennes familie, som i flere generasjoner har fostret eliteløpere helt opp på OL-nivå.

Mamma Rikke håper at Fia skal nå langt, og holde på lengst mulig. I år har de gått for "full pakke" i Stabæk Alpin. Det innebærer kostbare treningsturer til Alpene før sesongstart i Norge.

Å satse forplikter, og mor vil at Fia skal jogge og spise sunt. Trener Martin Andersen synes Fia er en spennende utøver, med et naturlig talent for å stå på ski. - Men hun er for lat! sier han.


En som derimot liker å trene så det gjør vondt, er Sivert Laukli (13) fra Drammen. Han er én av fire hundre barn og unge langrennsløperne i Konnerud Ski.

Sivert hadde gjerne trent to ganger hver eneste dag om han hadde fått lov. Men både faren til Sivert og treneren Bjørn Baklid er enige om at gutten må ta pauser og passe seg for ikke å bli utbrent. Sivert tror slett ikke det vil skje med ham, så i blant sniker han seg ut på en ekstra treningsrunde.


Camilla Nilsen (12) fra Kurland fant sin idrett da hun som syvåring var publikum på et cheerleadershow. Hennes drøm er å stå øverst i pyramiden som "flyer" på Nedre Romerrike Tigers.

Camilla stiller opp sammen med mer enn seksti andre håpefulle til høstens uttak til Junior-elitelaget. Trenerne Hilde Samuelsen og Camilla Fagersand må skuffe mange av jentene, for dette er ingen "frøkensport". Det stilles høye krav til de unges fysikk. Knallhard trening og tøffe stunts må til når man er med på et elitelag som kjemper om topplassering internasjonalt.

Mamma Susann hjelper Camilla med tøyingen hjemme, men i Tigershallen slipper hun ikke inn. Der vil trenerne ha arbeidsro og fokus, så foreldrene har ikke adgang.


Tamina Rauf (14) fra Nedre Grorud i Oslo blir vi kjent med fra episode 3. Den skoleflinke jenta er ny på laget til Vestli IL, og vil gjerne gjøre det godt. Men som nybegynner har hun verken den formen eller rutinen som treneren ønsker seg. Er det plass for henne på et lag som vil vinne?

Thomas Tvedten (12) møter vi i episode 4 og 5. Han spiller fotball på Oppsal IL, og har drømt om å spille for Manchester United siden han var liten gutt. Nå skal guttene begynne med 11er fotball, og nåløyet til førstelaget er trangt. Vennegjengen splittes. Alvoret har begynt.

Dokumentarserie i 5 episoder
Egenproduksjon fra NRK Feature, Dokumentar og Samfunn (2013)
Prosjektleder: Cathrine Wik
Post-regi: Nader Izadpanah
Redaksjonsjef NRK Feature: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900