Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. mars 2009 kl 19.55 Landeplage: Kjærlighetsvisa

Hele Norges kjærlighetslåt

I kveldens episode skal Ravi finne ut hvorfor akkurat Halvdan Sivertsens «Kjærlighetsvisa» har blitt stående som tidenes norske klinelåt. (Foto: Dinamo)
I kveldens episode skal Ravi finne ut hvorfor akkurat Halvdan Sivertsens «Kjærlighetsvisa» har blitt stående som tidenes norske klinelåt. (Foto: Dinamo)
I kveldens program prøver Ravi å finne ut hvorfor Halvdan Sivertsens «Kjærlighetsvisa» fortsatt henger med oss. Er det på grunn av Halvdans gitarspill? Eller er det teksten, som fletter sammen sommeridyll og hverdagsrealisme?

I 1979 ga Halvdan Sivertsen ut albumet «Nordaførr», som inneholdt landeplagen «Kjærlighetsvisa». Sangen ligger sannsynligvis på toppen av listen over låter som har blitt stensilert opp på rosa sangark i festlige lag her til lands – med eller uten det tredje verset om at "vinden ifra høyre snart vil snu". «Kjærlighetsvisa» ble også kåret til tidenes nordnorske sommerlåt i 2008.

Halvdans magi
Men hvorfor har «Kjærlighetsvisa» blitt stående? Er det pga Halvdans rap-tapa-tipa-tapa-spill på gitaren, eller teksten som fletter sammen sommeridyll og hverdagsrealisme på forbilledlig vis? Eller er det rett og slett på grunn av Halvdan selv?

Under sin lekne jakt etter svar, oppsøker Ravi blant andre Halvdan Sivertsen, Hallgrim Berg (Høyre-politiker og folkemusiker), Dora Thorhallsdottir (samlivsterapeut), Elin B. Tinderholt (rektor), Stian Carstensen (spellemann) og Wolfgang Plagge (klassisk pianist og komponist).

Forblir en hit
Hvert år blir det skrevet tusenvis av nye låter. De fleste dør hen uten større oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, og toner sakte ut. Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hitlåter – som nye generasjoner tar til seg som sine egne. Og det er den statusen som gjør dem til landeplager.

Produsert av Dinamo (2008)
Produsent: Ingar Kristiansen
Pressekontakt: Mette K. Skjong, tlf 901 83 838
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no