Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. mai 2001 kl 20.35 Middelhavet rundt med Keith Floyd

Floyd blant mumier og mat i Egypt

Keith Floyd liker seg ved grytene – her i Egypts hovedstad, Kairo.
Keith Floyd liker seg ved grytene – her i Egypts hovedstad, Kairo.
Keith Floyd befinner seg i Kairo, hovedstaden i Egypt, med 16 millioner innbyggere. I tåkedisen over byen kan man så vidt skimte pyramidene og andre fortidsmonumenter. Floyd åpner med en runde rundt i byen, og prøver en vannpipe – uten særlig hell - på en av de mange kaffebarene.

Elven Nilen er en livskilde i denne regionen, og sagnet sier at gudinnen Isis hadde slik kjærlighetssorg og gråt så mye at vannmengden i Nilen bare økte. Egypt har en fantastisk rik historie, og det gjøres stadig nye oppdagelser. Nylig ble et gravkammer med mange godt bevarte mumier oppdaget.

Floyd demonstrerer hvordan den klassiske, spanske retten paella lages i Egypt. For det første brukes det mye peanøttolje i det egyptiske kjøkken. Løk, hvitløk og ris er kjente ingredienser. Alt får surre i kyllingkraft, så stekes reker og mango lett og tilsettes med koriander på toppen. Floyd besøker et område med daddelpalmer, før han tar toget til Assuan og Luxor.

Tog og båt
Egyptiske tog er både punktlige og bekvemme, ifølge Keith Floyd. Dessuten får man se mye underveis. Assuan og Luxor er mer turistvennlige enn kjempebyen Kairo. Floyd tar en tur med båten som er innredet som et hotell for turistene. Her smaker han på skipets internasjonale buffet og den egyptiske vinen.

Til slutt lager han en egyptisk pai, som består av lag på lag med tynne ”pannekaker” med fyll imellom. Floyd lager også en tradisjonell, egyptisk fiskerett: en fast fisk, lett stekt på forhånd, legges i en tomat- og peppersaus og bakes i ovn.

Britisk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen Tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Keith Floyd liker seg ved grytene – her i Egypts hovedstad, Kairo.

2. Egypt har mye spennende krydder, den arabiske innflytelsen gjør utslaget her.