Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. september 2000 kl 19.00 Ett trinn hit og ett trinn dit ...

Ett trinn hit og ett trinn dit ... (t)


NRK2 mandag 25. september kl 19.00
Ett trinn hit og ett trinn dit...

Folkeforlystelse nummer én

Med humor, varme og kjærlighet beskriver kveldens dokumentar Sveriges kanskje største folkeforlystelse - selskapsdansen. Vi møter danseglade svensker som ofte reiser langt for å kunne svinge seg i valsen.

På 1300-tallet forkynte pastor John Hedlund på et bønnemøte følgende om selskapsdansen: \"Den moderne dansen er ensbetydende med dekadanse. Den er ingenting annet enn en negroid paringslek. Den er fienden til all dannelse og kultur. Den er den naturlige livsgledens sabotør. Den forråer og fordummer, og ytringen sitter i baken\".

Men er selskapsdansen nettopp det? Vi følger Randi Gitz gjennom sommerdansen en vakker kveld på dansestedet \"Allsåklubben\" utenfor Överkalix i Norbotten. Vi treffer også Siv og Alvar som bor i nærheten, og Ove som reiser 75 mil tur retur Umeå for å danse. Og det gjelder å stå på det rette stedet og ha en god porsjon hell om man vil svinge seg med drømmedanseren.

Roland og Birgitta arrangerer dans hver uke gjennom hele sommeren. Til dem kommer dansesugne fra hele Norrbotten og Vasterbotten. De kommer med bil og med husvogner, på motorsykkel, gjennom skogen eller på en flåte. Par-Ivar kommer på en gammel moped av merket ârnen. Solen lyser over den vakre blomsterengen. Det dufter av Birgittas nybakte boller og Roland heiser det svenske flagget. Kan en dansekveld bli bedre?

NRK2 mandag kl 19.00

Dokumentar fra Sveriges Televisjon, SVT2
Originaltittel: Mitt i steget
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
1. Solen lyser over sommerengen, og Randi venter på drømmedanseren. (Foto: Göran Nyström).

2. Det er pause i sommerdansen. (Foto: Göran Nyström)

3. Til dansen kommer Par-Ivar på sin gamle moped av merket Örnen. (Foto: Göran Nyström).