Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. april 2006 kl 21.30 Niern: Skadeskutt

Når barnløshet blir sinnssykdom

Regissøren Edith Carlmar, som ble et begrep i norsk film i sin tid, tar for seg alvorlige temaer som barnløshet, depresjon og sinnssykdom i den norske filmen "Skadeskutt".

På sett og vis er den en norsk klassiker fra 1951, med blant andre Carsten Winger, Eva Bergh og Sigrun Otto i noen av rollene.

Når barnet uteblir
Arkitekten Einar Wang er tilsynelatende lykkelig gift med sin kone, Else. Men en skygge har likevel ligget over ekteskapet som er barnløst. Ekteparet har valgt å leve barnløst endel år, men da de omsider bestemmer seg for å få barn, skjer det ikke like selvfølgelig som alle går rundt og tror.

Einar blir naturlig nok raskt deprimert. Han bærer nemlig på en hemmelighet fra fortiden da han i unge år var glad i ei jente som ble gravid. Den gangen overtalte han jenta til å ta abort med den fatale konsekvens at den unge jenta døde.

Barnløsheten i ekteskapet tar han derfor som Guds straffedom. Så ille er det at depresjonen utvikler seg til sinnssykdom.

Omsider overføres han til et sinnssykehus hvor overlegen finner ut at det vil være en god idé om Einar og kona får et barn.

En lege som har undersøkt ekteparet har imidlertid underslått den fatale sannheten om at Einar er steril. Da kona får greie på dette overtaler hun legen til å befrukte henne for så å la ektemannen tro at barnet er hans.

Sinnssykdom i arv
Ektemannen friskner til sammen med barnet, men møter masse fordommer i samfunnet som har vanskelig for å takle en mann som har vært innlagt i det som i dag går under den mer humane benevnelsen psykiatrisk institusjon.


En ubetenksom tante forteller ektemannen og faren at sinnssykdom er noe som går igjen i hans familie. Dermed tror han selvfølgelig at barnet arver hans depresjoner og sinnssykdom, noe som langsomt fører ham tilbake til depresjonen og sinnets irrganger.


Norsk drama 1951
Regi: Edith Carlmar
Manus: Otto Carlmar, Victor Borg
I hovedrollene: Carsten Winger, Eva Bergh, Sigrun Otto
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 40 72 36/95 70 114 7