Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. april 2004 kl 19.55 Typisk norsk

Språkutvikling

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Visste du at verdens største private samling av eksempler på skriftspråk er norsk? I dette programmet blir det en kikk på noen av skattene i samlingen, og programleder Petter Schjerven undersøker språkutviklingen de siste 1000 år. Er det likheter mellom runer og tagging og SMS?

De tidligste skriftspråkene ble laget i leire, stein, papyrus, tre og andre materialer. Noe av dette har overlevd til vår tid, og en av verdens største private samlinger med ulike uttrykk for skriftspråk befinner seg i Norge. Petter Schjerven får se denne unike kulturarven.

Runer i dagliglivet
Mange forbinder runer med høytidelige gravstøtter og minnesmerker. Slik var det ikke alltid, og man har funnet inskripsjoner på tre og bein der innholdet var av en helt annen karakter. De kan sammenlignes med dagens skriblerier på toalettvegger. Runeeksperten Terje Spurkeland forteller oss mer om runene.

Skarring
Skarringen sprer seg i Norge. Typisk norsk har besøkt Sogne i Aust-Agder. Det lille stedet befinner seg akkurat på "skarregrensen", noe som splitter samfunnet i to uttalemessig.

SMS
SMS er først og fremst ungdommens språk. Begrensningen på 160 tegn medfører en egen stil og mange forkortelser. I fjor kom den første Bibelen på SMS. Hvor går SMS-språket? Og hva skrives det om?

Om serien
I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket. Typisk norsk har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig, samt et innslag med "Ukens gjest", som er en spesielt språkinteressert person.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)