Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. september 2004 kl 19.55 Faktor: Den glade sabotør

Galskap og livsglede

Multikunstneren Karl Gustav Gjertsen forteller blant annet om sabotørrollen sin under prinsessebryllupet i 2002 i kveldens Faktor. (Foto: News On Request AS)
Multikunstneren Karl Gustav Gjertsen forteller blant annet om sabotørrollen sin under prinsessebryllupet i 2002 i kveldens Faktor. (Foto: News On Request AS)
Da fjernsynssendingene fra prinsessebryllupet i mai 2002 ble utsatt for sabotasje, var det Karl Gustav Gjertsen som sto bak. – Jeg var rasende. Og mener fremdeles at raseriet var berettiget. Det eneste jeg angrer på er at jeg ble tatt for det, forteller han i kveldens Faktor.

Multikunstneren Karl Gustav Gjertsen arbeider og lever med en intensitet som er få forunt. I tillegg til å være kjent for sine spillopper og ville påfunn, er han en anerkjent kunstner med en stor produksjon av grafikk og skulpturer. Felles for det meste han gjør er at humoren alltid ligger på lur.

Historien bak sabotasjen
Men på bryllupsdagen til prinsesse Märtha og Ari Behn våknet Karl Gustav opp på glattcelle i Trondheim, og ble sendt hjem med rekordstor bot. I tillegg fikk han sparken som fast spilloppmaker i NRK-programmet Du skal høre mye...

I kveld får vi blant annet vite mer om bakgrunnen for den famøse sabotasjen. – Det er jo nesten litt herlig å ha dumma seg sånn ut at det umulig kan bli verre, sier Karl Gustav. – Da slipper man alt forventningspress, i alle fall den dagen, ler han.

Ingen romantiker
I kveldens Faktor følger vi ham på hjemmebane i Nord-Norge. Flere enn en gang har han lagt seg ut med andre kunstnere, som legger flid i sine skildringer av kystlivet for mer enn hundre år siden.

– Jeg har aldri klamret meg til en velvet nordlandsbåt, og skjønner ikke helt hva all denne romantikken skal være godt for, sier han. – Nord-Norge for hundre år siden var alt annet enn vakkert for dem som bodde her.

Tøffe tider
Den tradisjonelle myten om kunstnerens lidelser får noe å bryne seg på i møte med Karl Gustav. Han dyrker ingen bohemsk flørt med døden, men må ofte kjempe hardt for å mestre hverdagen.

– Folk kommenterer ofte kreativiteten min. Mitt problem er at den også kan vende seg mot meg, sier han. Karl Gustav forteller åpent om angsten og de mørke depresjonene han har kommet seg gjennom. Psykisk helsevern, eller mangelen på det, er et tema han ofte vender tilbake til som foreleser og i det han skaper.

- Det handler om å snu på det, og bruke de vonde tingene til å skape noe bra.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Innkjøpt dokumentar fra News on Request
Regi: Trond Eliassen
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252