Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. juli 1999 kl 23.00 Gringos

Gringos (ttv)


NRK1 onsdag 28. juli kl 23.00
Gringos (2:8)

Krigsveteraner i Vietnam

Vietnam står for tur i opplevelsesserien \"Gringos\". Petter Nome og Terje Nilsen finner en død manns støvel og bytter pins med FNL-styrker mens Rambo gråter på rismarken i Vietnam.
En gruppe amerikanske krigsveteraner møtes igjen etter 30 år - i Saigon. Den gang var de 18-20 år gamle, livredde og ante knapt hvor de var. De drepte og så venner ble drept. De kom hjem og ble hånet av alle.
Gringosgutta, som ropte slagord mot amerikanerne i 1968, følger soldatkameratene fra 176. Infanteribrigade tilbake til Vietnam. Hvordan reagerer vietnameserne på gjenvisitten? Hva har soldatene tenkt siden sist? Og hva tenker Terry og Joe når de ser igjen rismarken som var overspent av flammer og stenket av blod sist de var her?

Veteraner på nært hold
\"Gringos\" følger fire av veteranene på nært hold. Troppssjefen Terry som ble skutt og sendt hjem etter en måned, husmaleren Scott som vervet seg som 18- åring og var 12 måneder i felten, industriarbeideren Thomas som fortsatt føler skam over at han kom levende hjem, og sjarmøren Joe som gjenopplever skrekknatten ved Nhi Ha. Det blir et sterkt gjensyn for de amerikanske eks- soldatene.

Hemmelige tuneller
Amerikanerne mistet 60.000 mann i Vietnam- krigen, Vietnam mistet to millioner. Nome og Nilsen guider oss i Vietnam og vi får blant annet se de underjordiske tunnelene som vietnameserne lagde. Tunnelene innehold tilfluktsrom, sykehus og kommandosentral. Slik klarte de å lure amerikanerne. Men ikke alle.

NRK1 onsdag kl 23.00

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Petter Nome i Vietnam foran et av krigsminnesmerkene. (Foto: Cecilie Rego)

2. Hverdagsliv i Vietnam. (Foto: Cecilie Rego)

3. Liten vietnamesisk pike. (Foto: Cecilie Rego)

4. Krigsveteraner møtes igjen i Saigon etter 30 år. (Foto: Cecilie Rego)

Egenprodusert opplevelsesfjernsyn
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Petter Nome
Regi: Terje Nilsen