Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 13. oktober 2005 kl 21.20 Niern: Rushmore

Den evige student


15 år gamle, og svært veslevoksne, Max Fischer (Jason Schwartzman) har bestemt seg for at mens andre blir leger og advokater, skal han gå på Rushmore privatskole resten av livet.

Selv om han stryker i alt som er av fag, har han likevel funnet seg godt til rette på stedet. Han er nemlig sjef og leder for skolens debatt-klubb, sjakk-klubb, birøkter-klubb og teatergruppe, bare for å nevne noe. Han bruker all tid og energi på skolen – det vil si alt annet enn det som faktisk har med lekselesing å gjøre.

Dette året derimot, kommer til å forandre alt drastisk. Det hele begynner med vennskapet til den lokale millionæren Herman Blume (Bill Murray), skolens viktigste støttespiller, og en ung, pen skolelærerinne, Miss Cross (Olivia Williams).

Max går inn for å imponere Miss Cross skikkelig. Etter å ha reddet latin fra å bli strøket fra læreplanen, allierer han seg med millionæren Herman Blume for virkelig å slå på stortromma. Aberet er at han samtidig skaffer seg en konkurrent om Miss Cross’ gunst.

Denne kjærlighetstrekanten tilspisser seg når Max nekter å innse at hans unge alder har noe å gjøre med Miss Cross’ negative respons på hans romantiske innspill. Max opplever også at hans dårlige karakterer til slutt har som konsekvens at han må slutte på skolen. Livet raser sammen rundt ham, og han blir tvunget til akseptere følgene av både handlingene og løgnene sine. Max kaster seg over sine interesser utenfor skolearbeidet, og bestemmer seg for å rette opp inntrykket ved å sette opp det mest ambisiøse skoleteaterstykke noensinne.

Om filmen
Max Fischer blir spilt av 18-årige Jason Schwartzman, sønn av Gudfaren-skuespillerinnen Talia Shire og 007-produsent Jack Schwartzman. 18-åringen virker voksen for alderen og gjør en imponerende filmdebut. Onkelen hans er Francis Ford Coppola og fetteren er Nicolas Cage, så kanskje talent er arvelig?

Likevel klarer han ikke å stjele oppmerksomheten fra en komikerveteran som er et kapitel for seg: Bill Murray. Murray gjør en av sine beste roller som millionæren som finner en sjelefrende i den veslevoksne, bebrillede Max – og som er oppriktig lei seg over å konkurrere med 15-åringen om Miss Cross’ gunst.

Amerikansk komedie (1998)
Originaltittel: "Rushmore"
Med Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams, Seymour Cassel, Brian Cox
Regi: Wes Andersen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78