Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. august 2003 kl 20.25 Den norske los: Lødingen-Kopervik

Kjærlighet til havet

Edvard Hambro har fulgt losens arbeidsplass på nært hold. (Foto: Yngve Rakke)
Edvard Hambro har fulgt losens arbeidsplass på nært hold. (Foto: Yngve Rakke)
Den klassiske strekningen fra Lødingen til Kopervik skulle alle ruteloser kunne utenat – en strekning på nærmere 1 300 kilometer. Arne Lind var en los fra Lødingen med sertifikat fra Kirkenes til Halden, som levde for yrket sitt. Det ble ikke mye tid til familien forteller hans datter Sigrid Lind, som tok initiativet til losmuseet i Lødingen.

Mens andre fedre tok barna med på tur i skog og mark, satt faren hennes hjemme i stua og fargela fyrsektorene på de gamle sjøkartene, som den gang var laget i svart-hvitt.

- Han levde og åndet for yrket sitt, men derfor ble han også flink, forteller Sigrid Lind.

Født og oppvokst med havet
Rolf-Bjørnar Tøllefsen er en annen som har tapt hjertet sitt til havet. Han er bosatt på Husøy i Senja, tilknyttet Lødingen og ofte stasjonert i Narvik eller på Hamarøy. Vi bli med han på losing i Nord-Norge i strålende vintervær, og ute med sjarken på skreifiske en iskald dag med kuling. Han er født og oppvokst med havet, og hevder at han ikke kan leve på land.

Lengre sør befinner far og sønn Johannes Sivertsen seg. De er fra Karmøy og henholdsvis sjette og syvende generasjons los fra Skudenes. Familien begynte å lose på slutten av 1700-tallet. Vi møter også lærermesteren Knut Munkejord.

Kystkultur i storm og stille
Kysten og kystveien har hovedrollen når losens historie fortelles. Det er et yrke med lange tradisjoner og med havet som en farlig, men også vakker arbeidsplass. I løpet av fire programmer formidler selv kystens kjentfolk sin historie – lavmælt og uten dramatikk.

Gjennom over ett år har NRK fulgt losen på hans arbeidsplass i godt og dårlig vær. Enten det er blikkstille hav eller full storm fikk de sjøfarende hjelp til å komme trygt i havn – og ut igjen. Vi følger losene der de er, og der de jobber – og får et innblikk i et tradisjonsrikt yrke og livet langs kysten fra nord til sør.

I dokumentarserien står Kringkastingsorkesteret for musikken som er komponert av Geir Bøhren og Bent Åserud.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Edvard Hambro
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96