Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. juli 2006 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Den unge bonden på Gjevsjøen


Han er ung til bonde å være, og like fullt driver han en av de mest isolerte gårdene i landet. Nils Christian Gjefsjø var 21 år da han tok over farsgården i fjor, men han nølte ikke med å gjøre det, til tross for at gården ligger tre mil fra nærmeste nabo.

Nils Christian må dra en omvei på 25 mil til fots, i båt og i bil hvis han ikke skal bruke beina. Han innser også at det kan bli vanskelig å finne ei jente som er villig til å bli kone på en fjellgård så langt inne i villmarka.

Svensk og norsk
Nils Christian er bonde på Gjevsjøen i Snåsa kommune, helt inne ved svenskegrensen. Der bor han sammen med sin svenske mor og sin norske far. Når han kommuniserer med dem, snakker han svensk med moren og norsk med faren. Så enkelt er det.

Han synes han har det godt. Han kjenner seg fri, han slipper å følge klokka, og han kan stort sett gjøre det han har lyst til. Om sommeren skaffer han for til dyrene når det er vær til det, og resten av året sørger han og familien for mat til seg selv. De fisker, går på jakt og plukker bær. Ellers tar de livet med ro. Hvis han skal til Snåsa for å hente post eller kjøpe nødvendige varer, blir han derimot så stresset at han trenger dager for å hente seg inn igjen.

Ikke uten data
Men helt i utakt med tiden er han ikke, for foran datamaskinen holder han tritt med sin egen generasjon. Det eneste problemet er telefonlinjen til Gjevsjøen. Ledningen ble lagt for at folk på en isolert gård skulle være i stand til å komme i kontakt med omverdenen, ikke for å tilfredsstille de behov som et høyteknologisk samfunn stiller. Akkurat det er visst det største problemet med å bo på Gjevsjøen.

Men Nils Christian har ikke tenkt å gjøre seg avhengig av dataindustrien. Faren, bestefaren, oldefaren og alle andre forfedre har levd som bønder og fangstmenn, og det har han tenkt å gjøre selv også. Og skulle rovdyrene finne veien til saueflokkene rundt Gjevsjøen, er naturen så forlokkende at bonden kan skifte jobb og bli turistvert. Nils Christian er optimist, og det kan trengs.

Om serien
Dette er den fjerde serien om folk som har valgt å leve livet på høyst uvanlige steder: en fjellhylle, et skjær i havet, en villmarksgrend eller en veiløs strand. I seks programmer blir vi med Oddgeir Bruaset til nye steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", men der de det like fullt bor folk, og der de trives og har det godt.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78