Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. januar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Safari i kunstens New York

Programleder Marte Spurkland har møtt den norske maleren Lars Elling i New York. (Foto: Helge Semb)
Programleder Marte Spurkland har møtt den norske maleren Lars Elling i New York. (Foto: Helge Semb)
Årets første Safari går til New York, der Marte Spurkland blant annet besøker den norske maleren Lars Elling. Safari har fulgt ham i et halvt år fram mot åpningen av utstillingen hans i New York. Vi skal også på kunstprisgalla på Guggenheim-museet, se hvordan en kunstner hjelper New York-politiet med å løse kriminalsaker, og ikke minst feire det norske arkitektfirmaet Snøhettas oppdrag på Ground Zero.

Lars Elling stiller ut på Briggs Robinson Gallery i den hippe bydelen Chelsea, der en rekke avantgardekunstnere har stilt ut før ham. Den norske malerens stil er derimot litt gammelromantisk. Safari har fulgt kunstneren i et halvt år, fra Oslo til New York, og i kveld forteller han selv hva han synes om å stille ut i et av byens mest trendy og moderne kunstgallerier.

Kunstprisgalla på Guggenheim
Annethvert år siden 1996 har Hugo Boss-prisen blitt delt ut på Guggenheim-museet i New York. Den prestisjetunge prisen er et samarbeid mellom storkonsernet Hugo Boss og museet, og Safari var til stede, sammen med vinneren og nærmere 1 400 a-, b- og c-kjendiser.

Prisen deles ut til en kunstner som representerer en betydelig utvikling i samtidskunsten, og vinneren kan komme fra hvor som helst i verden.

Politikunstneren
Politimann Dannys jobb er å identifisere lik og hjelpe sine kolleger med å løse mordgåter i New York. Han er ikke en vanlig politimann, men en kunstner med eget atelier og utstillinger innimellom politiarbeidet. Reporter Tina Waldø-Jensen blir med politikunstneren på jakt etter en morder, og gir ham også i oppdrag å tegne en kjent person fra Norges kulturliv. Basert på indisier og kjennetegn overlevert muntlig fra reporteren tegner han kulturminister Valgerd Svarstad Haugland, men ligner det?

Norsk arkitekter på Ground Zero
Snøhetta er det viktigste norske arkitektkontoret noensinne i internasjonal sammenheng. I oktober vant de konkurransen om å tegne et museumsbygg på Ground Zero, og de er allerede i gang med tegningen. Reporter Sven-Erik Helgesen blir med på den første idé-drodlingen, og vil også vite hva som er hemmeligheten bak arkitektkontorets enorme suksess.

Om Safari – i kunst og kultur
Denne våren blir det ti Safari-programmer fram mot påske.

Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. De byr på videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79