Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. januar 2006 kl 18.10 Pappa tar gull

Pappas uventede triumf


"Pappa tar gull" er Arne Skouens filmkomedie om alderdomshysteri og gamle idrettsgutter som aldri blir voksne. Familiefaren Laffen, i Henki Kolstads skikkelse, får sjokk når han overhører tenåringssønnens psykologiske analyse av sin stakkars far. Her er gode råd dyre.

17 år gamle Magne (Kjetil Bang-Hansen) har nemlig forlest seg på psykiatri og gir seg til å analysere sin far. Den unge poden kommer fram til noen meget selsomme konklusjoner. Enda verre blir det når han foreleser for sine søsken om de rystende oppdagelsene han har gjort om opphavet.

Sjokk og vantro
Laffen sitter på taket en sommerdag når han helt uventet overhører sønnen forklare for sine søsken at pappa er havnet i en midtlivskrise og at idrettspremiene han pusser er hans fallossymboler. Vantro og sjokkert innser han at skal han gjenvinne familiens tillit, må han utføre en bedrift det står respekt av. Han tar kontakt med gamle venner for å dagdrømme om gamle idrettsbragder og for å legge opp et nytt treningsprogram for idrettsmerket.

En elsket hønemor (Sølvi Wang) kaster seg inn i situasjonen for å prøve å hjelpe til. Slikt blir det forviklinger av. Mindre komplisert blir det ikke når hun søker støtte hos familiens husvenn og huslege.

Krise avløser kriser! Men fordi lykken står dem alle bi - og lykken er som kjent noen ganger bedre enn forstanden - går det bra til slutt.

Fra roman via skuespill til film
Regi og manus er ved Arne Skouen som selv har vært både idrettsmann og sportsjournalist og derfor kjenner problematikken innenfra. "Pappa tar gull" kom først som roman, ble senere skuespill og til slutt også film.

Norsk spillefilm fra 1964
Regi: Arne Skouen
I rollene: Henki Kolstad, Sølvi Wang, Carsten Winger og Synne Skouen
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 78 53