Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. desember 2001 kl 22.50 Vagn på New Zealand

Et lite Skandinavia

Vagn har tatt turen til Dannevirke, en liten by som ble grunnlagt i 1870-årene av svensker, nordmenn og dansker. Her oser det av skandinavisk innflytelse, og Vagn møter lokale med navn som Hansen og Jensen.

Emigrantene fra Skandinavia ble lokket til New Zealand med billig jord, men da de kom, ventet det et ufattelig slit med å rydde villnisset før de kunne dyrke jorden. – Men det var et seigt folk, og i dag ligner Dannevirke og omegn et lite stykke Danmark, sier Vagn.

Etter en tur på kirkegården, hvor den pensjonerte graveren Tom Collier peker ut gravstøtter med skandinaviske navn, blir Vagn med til brannstasjonen der frivillige holder øvelse. Her heter soussjefen Hansen, og det er både en Jensen og en Jacobsen med blant brannmennene.

Vagn besøker skrothandler Wilf Boyte som også har røtter i Danmark. Hans bestemor het Hansen og var født av danske foreldre som utvandret til den nye verden.

Om serien
NRK har tidligere fulgt Vagn Olsen på oppdagelsesferd i den arabiske verden og i båt på kanalene i Europa. Denne gangen farter den reiselystne dansken rundt New Zealand i en gammel skranglekasse av en bil han har kjøpt for 6000 kroner.

I løpet av åtte programmer besøker han Auckland, Bay of Islands, Gisborne, Dannevirke (som ble grunnlagt i 1870-årene av dansker, nordmenn og svensker), Nelson, Marlborough, Kaikoura, Vestkysten på Sydøyen, Otago og Queenstown.

Vi blir kjent med landets innbyggerne, et uhøytidelig folk som tar imot sine gjester med åpne armer og naturlig og vennlig nysgjerrighet. New Zealands storslåtte og ville natur inviterer til mangeartede opplevelser, og vi skal blant annet jakte på villsvin med pil og bue, svømme med delfiner, grave gull og hoppe i strikk fra 130 meters høyde.

Dansk produksjon
Originalittel: Vagn hos Kiwierne
Programleder og reiseleder: Vagn Olsen
Kontaktperson innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 (gunill.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36 ()