Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. november 2002 kl 22.20 Migrapolis

Janteloven

Man kan oppleve Janteloven på bussen! Det mener en ung kvinne som har vendt hjem til Norge etter mange år i USA. Denne ukens Migrapolis setter søkelyset på om Janteloven fortsatt virker i dagens moderne Norge.

Eline Mugaas er en ung kvinne som vokste opp i Norge, men som har bodd hele sitt voksne liv i USA. Hun mener bestemt at Janteloven fortsatt finnes i nordmenns bevissthet; også i hennes egen. Hun synes hun merker den aller best under sin daglige busstur. -Nordmenn er så redde for å stikke seg frem! Ingen tør å hjelpe til eller si fra hvis noe ikke fungerer.
Men Eline mener at hun er blitt litt kurert selv etter så mange år i USA. Hun ender alltid opp med å være den som roper og bråker når hun synes at noen bør si fra.

Laila Bokhari
Laila Bokhari er statsviter og leder et terrorismeprosjekt ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Hun er ikke redd for å stikke seg fram i et konservativt og mannsdominert forskermiljø. Men hun mener også at man må være forsiktig i forhold til Janteloven. Selv har hun lang trening i å omgås mennesker med ulik bakgrunn – blant annet fordi hun har norsk mor og pakistansk far – og hun har erfart at man må tilpasse seg hvis man skal få fram budskapet sitt. Den erfaringen har hun nytte av på jobben, sier hun.

Lesli Han
Lesli Han er en av Norges beste stylister. Han har blitt norgesmester i makeup bortimot ti ganger og tok tredjeplassen i VM i fjor. Han legger ikke skjul på at han er stolt av seg selv, og sier at han har støtt på Janteloven fra tid til annen. Men han mener at man ikke må være redd for å fremheve seg selv. Dessuten må man jobbe hardt for å bli virkelig god. Det lærte han tidlig, forteller han. Han vokste opp i Vietnam, og der begynner barna ofte å jobbe allerede når de er åtte, ni år gamle.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83