Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. august 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Neseaper og skogmenn på Borneo

Den store orangutangghannen gir et nesten skremmende inntrykk.(Foto: Arne Nævra)
Den store orangutangghannen gir et nesten skremmende inntrykk.(Foto: Arne Nævra)
- Jeg glemmer ikke første møte med sjefen sjøl, sier Arne Nævra. - Han kom gående på to bein imot meg på stien mens han støttet seg med de kraftige, muskuløse armene til trestammene omkring. Det lange, rødlige håret lyste i den lave kveldssola, og det enorme hodet hadde store hudvalker. Den imponerende, nesten fryktinngytende skapningen var den største orangutanghannen i området.

Orangutang er en litt dårlig fornorsking av de to ordene "orang" og "utan" som egentlig betyr skogmannen eller skogmennesket på malay. Naturfotografen Arne Nævra har nå kommet til indonesisk Borneo for å møte denne sjeldne menneskeapen. Han ser etter ville orangutanger i en av de siste gjenværende tropeskogene på øya. Dette blir ingen enkel oppgave, men derimot blir det helt utrolige nærmøter med frittlevende orangutanger ved et par leire som drives av frivillige organisasjoner som tilbakefører dyr til det fri etter et liv i fangenskap.

- Dette er noen helt spesielle skapninger, sier Nævra. Man blir fort glad i dem, og det er veldig fascinerende å studere deres gjøren og laden. Jeg kunne være sammen med dem i timevis og helt glemme tid og sted, sier han.

Men aller først gjør Nævra flere forsøk på å filme de utrolige neseapene på nært hold. Ved hjelp av taktikk og god tålmodighet får vi etter hvert ta del i disse snodige apenes familieliv. Opplevelsene på Borneo fortsetter neste uke.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Villdyr og villmark", en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien skal vi blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Arne Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen.

Vi får også oppleve oppsiktsvekkende scener med Nævra, sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra oss med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.

Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40 / 99 25 37 38 Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83