Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. september 2005 kl 19.55 Orkesterliv: Stille før stormen

Hvor skal KORK?

Dirigent Rolf Gupta leder orkestret på øvelser. (Foto: Trond Isaksen)
Dirigent Rolf Gupta leder orkestret på øvelser. (Foto: Trond Isaksen)
Kringkastingsorkestret (KORK) er et av landets mest anerkjente orkestre. Tre ganger er det blitt foreslått nedlagt, hver gang har det overlevd. Men kampen om oppmerksomhet og midler blir stadig hardere, og de vel 50 musikerne lever under sterkt press. Et dokumentarteam fulgte orkestret i et av dets mest turbulente år.

Er det gitt at musikere finner tonen? Bør KORK satse i Kina? Hva skjer dersom orkestret og dets dirigent har motstridende syn på ambisjoner og utvikling? Er det riktig å stille inntjeningskrav til et kunstnerisk ensemble?

Spørsmålene er mange og svarene omstridte. De siste årene har vært intense for KORK. De har vært aktive på turnéfronten, og særlig konsertene i Universitetets aula på lørdager har vært en ubetinget suksess. Satsingen på fellesopptredener med kjente, norske musikere har også vært svært vellykket.

Men riset bak speilet er stadig tøffere krav. Et styrevedtak krever at KORK selv skal tjene inn 15% av kostnadene, og det har vært stilt spørsmål ved om KORK fremdeles skal bestå som en del av NRK.

Nært og usminket
Dokumentarserien "Orkesterliv" er et nærgående og ærlig portrett av KORK og dets enkeltpersoner gjennom et helt år.

I første episode møter vi blant andre dirigent Rolf Gupta, konsertmestrene Atle Sponberg og Harald Aadland, orkestersjef Holger Gulbrandsen og markedssjef Espen Sletner. De har alle sterke meninger om hva KORK er, hva det bør bli og hvordan det skal komme dit. Men er de enige?

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Kultur (2005)
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg , 23 04 82 07 (90 56 53 48)
Regi: Jan Palmers , 23 04 28 08 (95 79 26 45)
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 77 51 (92 01 55 79