Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. desember 2002 kl 20.10 Profil: Kunstdagbok med terpentin, toner og konjakk

I Frankrike med fem norske kunstnere

1.	Fra trykkeri Mourlot i Paris. Magne Furuholmen inne i maskinen (Foto: Trond Moi)
1. Fra trykkeri Mourlot i Paris. Magne Furuholmen inne i maskinen (Foto: Trond Moi)
ZI en serie på fire programmer følger vi de norske kunstnerne Ørnulf Opdahl, Nicolaus Widerberg, Kjell Nupen, Per Fronth og Magne Furuholmen gjennom en ukes intenst arbeid i Frankrike. I løpet av noen dager laget de hver sitt litografiske bilde til en kunstmappe i anledning 40-års jubileet til galleri Bi-Z i Kristiansand.

Sammen med dem reiste musikerne Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch, og kokken Trond Moi. De to første forberedte en plate som skulle utgis sammen med kunstmappen, sistnevnte for å lage mat underveis. Når bildene er ferdige, reiser hele følget videre til Cognac og Larsens destilleri. Her skal de smake seg fram til en blanding av 40 år gamle konjakker, som også skal følge kunstmappen.

Første program
I første program blir vi kjent med de fem billedkunstnerne. Vi møter dem allerede på flyet til Paris, følger dem videre til hotellet de skal bo på, og derfra til litoverkstedet Idem etc Mourlot på Montparnasse. Der møter de trykkerne og tar inn atmosfæren av et gammelt maskintrykkeri hvor de fremste kunstnerne i verden har arbeidet. Neste morgen møter vi dem igjen i trykkeriet der de begynner arbeidet med bildene.

Vi følger også Ørnulf Opdahl til Colombe like nord for Paris, til trykkeriet til Yann Samson, Ørnulfs samarbeidspartner gjennom mange år. Vi får en innføring i hva litografisk trykking er, og hvordan et lito-trykk bygges opp.

Gjennom de fem kunstnernes høyst forskjellige tilnærming til oppgaven, deres særegne uttrykk og varierende grad av sikkerhet i arbeidet, får vi en annen forståelse av hvordan dette arbeidet foregår enn om vi skulle ha fulgt én kunstner

De neste programmene
I de neste programmene følger vi utviklingen av bildene, vi blir med på en aften i Den norske klubben der Trond Moi står for serveringen, og vi blir med til Cognac for å blande konjakk.

Etter en uke i Frankrike, vender de hjem. Vi får være med Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch i studio og til Hadeland glassverk for å lage konjakkaraffelen som skal følge med kunstkofferten.

Programmene sendes på NRK2 lørdagene 14. desember, 21. desember og 28. desember 2002 og 4. januar 2003.

Innkjøpt dokumentarserie
Produksjon Einar Kleveland og Terje Børjesson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 Kontakt Innkjøpsredaksjonen Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64