Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. november 2002 kl 20.45 Opp i røyk: Sigaretten

Fem minutter hvil og røyk

Sigaretten hørte til soldatenes krigsrasjon under første verdenskrig og fram til Vietnam-krigen. Under Golfkrigen måtte soldatene betale tobakken selv… (Foto: Torstein Vegheim)
Sigaretten hørte til soldatenes krigsrasjon under første verdenskrig og fram til Vietnam-krigen. Under Golfkrigen måtte soldatene betale tobakken selv… (Foto: Torstein Vegheim)
Sigaretten er det 20. århundres røyk. Sigaretten ble ved sin useremonielle bruk et bevis på manglende dannelse og karakterbrist hos den eksploderende gruppe med kontorfolk på slutten av 1800-tallet. Torkjell Berulfsen kaller sigaretten ”tobakkverdenens store skjøge”.

På 1800-tallet satt unge kvinner og rullet sigarer i Sevilla. De hadde ikke selv råd til å røyke dem, men av tobakksrusket laget de de første sigaretter. Den første sigarettmaskinen kom i 1880, og sigaretten fikk raskt navn, emballasje, magi og tiltrekning.

Under første verdenskrig kjøpte engelske offiserer sigaretter til sine menn av egne penger, for at de skulle holde ut galskapen litt til. Det ble en slags ”jeg røyker – altså er jeg”. Tobakk i alle former ble en erklært del av soldatenes stridsrasjoner under første verdenskrig og helt fram til Vietnam-krigen. Under nittitallets Golfkrig måtte de amerikanske soldatene betale sigarettene selv.

Det er ingen nasjon som har tjent så mye på tobakk som USA, landet der røykeforbudene står i kø. Litt i meste laget, vil noen si, som da de i 1999 henrettet en fange uten å gi ham den siste sigarett: Fengselet var røykfritt…

Om serien
”La Diva Nicotina” – nytelsens store skjøge har én gang for alle bitt seg fast på denne kloden vår. Hun er elsket av finansministre og hatet av helsemyndigheter, men det er ikke den siden av historien Torkjell Berulfsen tar opp i serien ”Opp i røyk”. Dette er historien om tobakksplanten, og hvordan den i sine mange bruksformer kom til å legge jorden under seg. Intet annet nytelsesmiddel er blitt så populært uansett kulturbakgrunn, religion, geografi eller kjønn. I neste program, som er det siste i serien, skal det handle om cannabis. Hampen har gitt oss rep, klær, rus – og for enkeltes vedkommende: bortimot livstid i fengsel.

Egenprodusert dokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83