Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. mars 2006 kl 22.30 Migrapolis: Etter Muhammed

Etter karikaturene – hva nå?

Ali Khan er muslim og medlem av Kristelig Folkeparti. Migrapolis-reporter Lotten Christiansen møtte ham på Stortinget. (Foto: NRK)
Ali Khan er muslim og medlem av Kristelig Folkeparti. Migrapolis-reporter Lotten Christiansen møtte ham på Stortinget. (Foto: NRK)
Karikaturene av Islams hellige profet satte mange sinn i kok, muslimske så vel som kristne, troende så vel som ikke-troende. Den verste stormen har lagt seg, men fortsatt er frontene steilere enn de var for få måneder siden. Hvor går veien etter Muhammed-tegningene? spør Migrapolis.

Ali Khan er muslim og medlem av Kristelig Folkeparti. Da karikatur-striden blusset opp, ble han kontaktet av en av rådgiverne til Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk, og gjennom felles venner møttes de. Det ledet igjen til møtet på Bristol der Islamsk råd og redaktøren til slutt fikk begravd stridsøksen.

Norske muslimer oppførte seg eksemplarisk da konflikten raste som verst, mener Ali.

Vennegjengen
Resat Aras er tyrkisk kurder og muslim, bosatt i Bergen. Etter 11. september 2001 har han stadig opplevd å bli konfrontert på grunn av sin religion, og diskusjonene er blitt enda hyppigere etter at de omstridte karikaturtegningene ble publisert. Det har bare bidratt til å gjøre ham fastere i sin tro, mener han selv.

De siste årene har Resat og en vennegjeng kommet sammen regelmessig for å lage mat til hverandre. Kretsen som samles, har en variert bakgrunn: Patrick er irsk, Russel amerikansk, Ole Jakob er norsk, mens Sahin er tyrkisk araber. Når de samles, går praten gjerne rundt religion, kultur og politikk, og ofte kommer det fram at også vennene rundt bordet har fordommer i forhold til hverandres bakgrunn. Men mye kan løses over et godt måltid.

Komikerne
I Migrapolis treffer vi også komikerparet Aesha og Nadeem, som har foreldre fra India og Pakistan. De snakker om hvordan komikere forholder seg til karikaturstriden. Noe kan man spøke med i visse kulturer, andre ting er tabu, Hvordan forholder man seg til humor når man står med beina trygt plantet i to vidt forskjellige kulturer?

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78