Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. august 2012 kl 22.30 En sterk historie: Annette Groth i Irland

Sterke møter


Åtte NRK–reportere forteller om møter med mennesker som har gjort ekstra sterkt inntrykk på dem i dokumentarserien " En sterk historie". I kveld møter vi Annette Groth som har sporet opp nord-iren John Walker. Hun intervjuet ham for over 20 år siden. Walker ble utsatt for et justismord, og Groth møter ham igjen for å høre om livet hans etter frifinnelsen.

I de neste programmene møter blant andre Ole Torp igjen en mann som gjorde sterkt inntrykk på ham i et reservat i Sør-Dakota i USA, mens Einar Lunde drar tilbake til Sør-Sudan der NRKs TV-team havnet i en dramatisk situasjon under arbeidet med TV-aksjonen i 1982.

Knut Magnus Berge, Morten Jentoft, Sigrun Slapgard, Hans Wilhelm Steinfeld, og Gro Holm deltar også i dokumentarserien.

20 år etter
21. november 1974 ble to puber i Birmingham i England blåst i lufta. 19 mennesker ble drept, 180 ble skadd. Det var i en periode da situasjonen mellom den irske republikanske hær, IRA, og britiske myndigheter var tilspisset. IRA ble øyeblikkelig beskyldt for bombingene. Seks menn fra Nord-Irland som hadde jobbene sine i Birmingham, var akkurat da på vei hjem for å delta i begravelsen til et IRA-medlem de kjente. Underveis ble de arrester, mistenkt for ugjerningen.

Mennene, som ble kalt "The Birmingham Six", ble dømt til fengsel for bombingen av de engelske pubene og ble sittende inne i 16 år. Sterk mishandling i fengselet var noe av det de måtte gå igjennom. Saken ble til slutt tatt opp igjen, og de seks nord-irene ble frikjent og sluppet fri. En av dem heter John Walker.

NRK-reporter Annette Groth skulle like etter denne løslatelsen tiltre som korrespondent i Storbritannia. Hun fikk et intervju med John Walker – et møte som gjorde sterkt inntrykk på henne.

Nå, 20 år etter, ville Annette Groth treffe ham igjen for å høre hvordan livet hans har vært. Det ble et nytt, sterkt møte mellom intervjuer og intervjuobjekt.

Sendt tidligere.


Dokumentarserie i åtte deler
Egenproduksjon, 2011
Producer: Solveig Helvik
Prosjektleder:Harald Reitan 414 76 060
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, Tlf. 988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900