Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 25. april 2012 kl 20.45 Status Norge: Bak murene

De farligste som ikke straffes


Psykotiske drapsmenn og voldsforbrytere slipper straff i Norge. De utilregnelige dømmes til tvungen psykiatrisk behandling.

Norges største sikkerhetsavdeling på Dikemark åpner dørene og gir et sjeldent innblikk i hvordan utilregnelige drapsmenn behandles.

Vi møter Dag Larsen som har jobbet i 25 år blant farlige lovbrytere som ikke kan straffes. Larsen var en del av Dikemark-teamet som deltok i døgnobservasjonen av Breivik inne i Ila fengsel.

Debatten gjenoppstår
Anders Behring Breivik har brakt til overflaten den gamle debatten om "strafferettslig utilregnelig" som fører til straffefrihet for lovbrytere. Sikkerhetsavdelingen på Dikemark er en av tre regionale institusjoner i Norge der de strafferettslig utilregnelige får behandling.

Humanismens pris
I programmet får vi se hvordan de forskjellige postene og rommene inne på sikkerhetsavdelingen på Dikemark ser ut. Vi får også en omvisning inne på en spesialavskjermet del til høyrisikopasienter samt innsyn i hvordan de ansatte behandler og forholder seg til pasientene. De ser ikke på dem som forbrytere, men som pasienter. De ansatte har få maktmidler til rådighet og opplever stadig å bli slått, sparket og spyttet på.

Om serien
Andre sesong av dokumentarserien Status Norge handler om hvordan vi behandler de farligste fangene i landet vårt. De farligste forbryterne blir dømt til fengselstraff, forvaring eller psykiatrisk behandling. Hva betyr disse straffene i praksis? Serien gir et unikt innblikk fra innsiden av Halden fengsel, Ila fengsels og forvaringsanstalt og sikkerhetsavdelingen på Dikemark.

Selv om målet i norsk fengselsomsorg er at alle med lange dommer skal gjøres i stand til å skikke seg på utsiden, er det langt fra enkelt. Skal de behandles godt på innsiden, slik at de ikke blir tikkende bomber på utsiden? Og er man sikre på at det som praktiseres i dag er best og at det virker?

Norsk dokumentarserie fra 2012.
Manus og regi: Atta Ansari.
Prosjektsjef NRK: Eva Midttun.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, tlf: 23 04 93 75.
TV-seere kan henvende seg til: Publikumsservice, tlf: 815 65 900.