Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. januar 1999 kl 19.35 Forbruker-Refleks

Forbruker Refleks

NRK1 onsdag 20. januar kl 19.35
Forbruker-Refleks

Hvor sikre er betalingskortene?
Hvor trygge er pengene dine når du bruker betalingskort eller kredittkort? Stort sett går det bra, men i kveldens Forbruker-Refleks møter vi to unge menn som begge har hatt ubudne gjester på lønnskontoen.
En tur til Sverige ble skjebnesvanger for Jørn Lundsør fra Horten. Uten at han selv vet hvordan, fikk svindlere tak i kontonummeret hans og laget et nytt kort med gyldig PIN-kode. I løpet av noen høstdager forsvant over 20.000 kroner fra kontoen.
Da svindelen ble oppdaget ville hverken banken eller kortselskapet erstatte tapet siden PIN-koden var benyttet. Banken kom etter hvert på andre tanker og erstattet halve beløpet. Men hvor står forbrukeren i en slik situasjon? Hvordan får man kortselskapene til å tro at man har opptrådt aktsomt, og kan det forlanges at kortbrukere skal klare å beskytte PIN-koden i alle situasjoner?
Tommy Berglund, markedsdirektør i VISA Norge, kommer i studio. Også en representant fra Forbrukerrådet er med i programmet for å snakke om hvilke rettigheter vi som forbrukere har på dette området.

Nettsvindel
En dag fikk Arild Christophersen fra Oslo regningene han hadde betalt på brevgiro i retur. Da han sjekket saken viste det seg at svindlere på en eller annen måte hadde plukket opp kredittkortnummeret hans og benyttet det hele 57 ganger på Internett! Kontoen var tømt for rundt 20.000 kroner. Hvorfor er det ikke mulig å sperre kredittkort for bruk på Internett, spør Arild, som selv aldri har benyttet nettet. Politianmeldelsen havnet i den store skuffen det står \"henlagt\" på.

Nettskolen
Hun er lærer i Stavern og videreutdanner seg i Bodø. Rett og slett veldig praktisk, synes hun selv. I kveldens Forbruker- Refleks møter vi 37 år gamle Kirsti Holmquist Arntzen som er en av stadig flere som tar utdanning via Internett.
Ved semesterstart nå på nyåret skjer det igjen; antallet studenter som pugger fag uten å sette sine ben på lærestedet dobles. Slik har det vært de siste 2 - 3 årene. Det finnes i dag rundt 250 kurs ved norske høyskoler som du kan følge fra PC\'en hjemme. Dette skjer fordi undervisning via Internett er blitt en mulighet. Det finnes nå antagelig rundt 5000 nordmenn som studerer på denne måten.
En av dem er 37 år gamle Kirsti Holmquist Arntzen som bor og jobber i Stavern men som videreutdanner seg via NKI Nettskolen ved Høyskolen i Bodø. For henne har nettundervisning vært en fantastisk mulighet til utvikling. Men finnes det skjær i sjøen? Er nivået på skolenes tilbud forskjellig? Er norske pedagoger villige til å forlate auditoriene for å bli nettlærere? Og hva med dem som ikke har tilgang til nettet, de har jo også samme rett til utdanning?
Ekspedisjonssjef Jan Levy i Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) svarer på spørsmålene.

År 2000-problematikken
Det er ikke lenge til år 2000 er en realitet, og vi har lenge hørt om alt som kan skje natt til 01.01.00. Ingen kan si helt sikkert hva som egentlig vil inntreffe. I Forbruker-Refleks vil du få vi hva som kan skje, hvilke forhåndsregler du bør ta og ikke minst hvilke rettigheter du har som forbruker både når det gjelder forsikringer, kjøpsloven og garantier dersom noe skulle gå galt.
I innslaget om år 2000-problematikken deltar Jan Erik Norheim, avd. leder i Cap Gemini og jurist Paal Bjønnes fra Forbrukerrådet.
NRK1 onsdag kl 19.35

Forbrukermagasin fra NRK Fjernsynet, Faktaavdelingen
Prosjektleder: Cecilie Ellingsen, tlf 23 04 94 82, mobil: 91 77 68 71
Internettadresse: http://www.nrk.no/refleks/forbruker
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41