Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. august 2001 kl 22.00 Johns verden: Uganda

Afrikas håp?

Uganda er neste stoppested i den svenske serien
Uganda er neste stoppested i den svenske serien "Johns verden". (Foto: SVT)
En gang var Uganda synonymt med Idi Amin, mannen som så seg selv som en svart Hitler, og som terroriserte sitt folk i åtte lange år før han ble styrtet i 1979. Uganda blir nå av mange kalt Afrikas perle og kontinentets håp. – Og det går framover med Uganda, konstaterer reporter John Carlsson.

John Carlsson fant ut at det var på tide å besøke Uganda – på godt og ondt. I dag trues Nilens kilde, Victoriasjøen, av enorme damanlegg, og lengst i nord lever acholifolket i stadig angst for geriljaangrep. Landets verste fiende – aids – greier ingen å stoppe. Men gjennom iherdige informasjonskampanjer har man i det minste klart å bremse spredningen av sykdommen. Nå er også landets økonomi på opptur.

La fossen leve
Moro blir det når John Carlsson kaster seg ut i fossekjøring i Bujugali Falls, en av Ugandas store turistattraksjoner. Men fallene kan fort forsvinne hvis planene om enda en kjempedam blir realisert. I et møte med motstandere av utbyggingsplanene får vi vite at prosjektet både er en trussel mot naturområdene og mot inntektene fra turismen.

Straight Talk
Gratisavisen Straight Talk sprer budskapet om sikker sex til Ugandas ungdom. John Carlsson blir orientert om situasjonen av redaktøren, som prioriterer stoff om sykdommer, sex og kjærlighetsliv – alt for å begrense spredningen av aids.

Han møter også dansken John Reinstein i Redd Barna som arbeider i en leir med 45 000 flyktninger fra acholifolket. Gerilja-angrepene mot acholiene utføres iblant av barnesoldater, og John Carlsson besøker et rehabiliteringssenter der barnesoldater trenes opp til et liv i samfunnet igjen.

Mer om serien
Med serien ”Johns verden” har den svenske journalisten og tv-reporteren John Carlsson (38) laget en krysning mellom utenriksdokumentaren og Lonely Planet. Dette er nåtidshistorie på en overraskende og annerledes måte.

I løpet av serien har han besøkt South Central i Los Angeles der Rodney King ble slått helseløs av hvite politifolk, Haiti, verdens første svarte republikk, Beirut etter 16 år med borgerkrig, Falklandsøyene som fortsatt blir gjort krav på av Argentina, Hong Kong etter gjenforeningen med Kina, Uganda, av mange kalt Afrikas håp, og til slutt Fransk Polynesia.

John Carlsson har bakgrunn som reporter i Aktuelt og Kvällsöppet, og som programleder i Filmkrönikan.


Svensk dokumentarserie, SVT
Programleder John Carlsson
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Uganda er neste stoppested i den svenske serien ”Johns verden”. (Foto: SVT)


LENKER
  • Hjemmeside