Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2013 kl 21.30 Den gode viljen

Tjener vi mer enn vi gir i bistand?


I kveldens episode dreier det seg om Afrika. På 1800-tallet var nordmenn store godseiere på det afrikanske kontinentet.

Norske selskap drev handel også i land med stor fattigdom. Senere er det i stor grad misjon og tradisjonell bistand som har dominert nordmenns engasjement i fjerne strøk.

Ugunstig politikk
På slutten av 1970-tallet bygget norske verft skip for u-land for å sikre arbeidsplasser ved kriserammede verft. Resultatet ble gjeldstyngede utviklingsland, mens norske verftsarbeidere fikk beholde jobbene. Halvard Bakke var handelsminister på slutten av 1970-tallet. Han innrømmer nå at denne skipseksportkampanjen ikke akkurat var noe gunstig for utviklingslandene.

Norge tjener mer på Afrika
Nå er det igjen handel og næringsliv som er i skuddet. Næringsminister Trond Giske mener utviklingslandene må satse på næringsliv og verdiskaping, ikke bistand.

I Angola tjener Norge dobbelt så mye på olje enn hva vi gir i bistand til hele Afrika. Giske poengterer at Statoil også har betalt mer i skatt og avgifter til Angola enn Norge har gitt i bistand til land i Afrika.

Kritiserer Norge
Vi skal også møte Savior Mwambwa som leder en tenketank i Zambia. Han ønsker handel velkommen og sier bistand er ubetydelig i forhold til handel. Han er skarp i sin kritikk av Norge og andre bistandsland.

Om serien
Norsk bistandshistorie består ikke bare av rørende suksesshistorier, men også fatale fadeser. Siden 1952 har Norge gitt bort 400 milliarder kroner i bistand. Pengene er sendt ut i verden for å løse kriser og redde liv, men som av og til har skadet mer enn de har hjulpet. Gjennom fem episoder denne dokumentarserien spørsmålene: Skader vi mer enn vi hjelper? Vet Norge best hvordan andre land skal styres? Tjener vi mer enn vi gir? Er det tv-kamera som bestemmer hvem som hjelpes? Bør vi slutte å gi? Spørsmål uten entydig fasit, og med mer enn ett riktig svar.

Norsk dokumentarserie fra 2012.
Produsert av Pandora Film AS.
Regi: Lars Petter Gallefoss.
Redaksjonsleder: Geir Rommetveit.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 14 653.
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf: 815 65 900.