Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. oktober 2004 kl 20.55 Bokbadet

I badet med Anne B. Ragde

Forfatteren Anne B. Ragde forteller om sin nye roman,
Forfatteren Anne B. Ragde forteller om sin nye roman, "Berlinerpoplene" hos Anne Gosvold i kveld. (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
At familierelasjoner har sprengkraft, har Anne B. Ragde vist i tidligere romaner. I "Berlinerpoplene" skriver hun om mennesker som vil rive opp røttene sine, bare for å oppdage at de stikker dypere enn de trodde. Og som plutselig avdekker røtter de ikke ante fantes. Anne Grosvold er bademester som vanlig.

I "Berlinpoplene" møter vi Tor som vier livet sitt til grisene på slektsgården. Han trives langt bedre med sine gryntende venner enn inne i huset der faren lider sitt stille forfall, og moren styrer alt med hard, knugende hånd. Broren Margido lever et stille liv som begravelsesagent på trygg avstand fra den stakkarslige trioen på gården. I København utfolder den tredje broren seg som dekoratør, og lever i et lykkelig, homofilt partnerskap. Partneren vet ikke engang at han har familie hjemme i Norge.

Familien lar seg ikke lenger skjule etter at Tor ringer for å fortelle at moren ligger for døden. Mot sin vilje må alle samles på slektsgården. Forfallet blir åpenbart, og de går sammen om å rengjøre huset. Samtidig som skitten vaskes bort, blir grumset fra fortiden synlig. En datter dukker opp. Men enda mer sjokkerende er den egentlige sannheten om moren og faren.

Anne B. Ragde
Anne B. Ragde debuterte i 1990 med romanen "En tiger for en engel". Hun har senere utgitt flere romaner og novellesamlinger, blant annet "Arsenikktårnet" i 2001. Anne B. Ragde har også skrevet flere bøker for barn og ungdom. I 2001 fikk hun Brageprisen for biografien om Sigrid Undset.

Vises også i nett-tv.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78