Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. september 2004 kl 23.10 Lydverket

Fra brit pop til hip hop

Norges blideste gutter; Madcon. (Foto: NRK)
Norges blideste gutter; Madcon. (Foto: NRK)
Englands hotteste eksportartikkel denne høsten, enda et a-ha-medlem som går solo, de blideste gutta i norsk hip hop – du møter dem alle i kveldens Lydverket. De heter Kasabian, Magne Furuholmen og Madcon.

Etter at brit pop-en kollapset, har England ligget under for amerikansk rockeeksport, som The Strokes og The White Stripes. Engelskmennene har lenge vært hyppe på å lege såret stolthet, og lett med lykt og lupe etter band som kan bryte den amerikanske dominansen.

Kasabian er et av de heteste nye navnene i Storbritannia akkurat nå, og forventes å debutere høyt på listene denne uken med sin selvtitulerte debutplate. Miksen av rock og klubbmusikk, som minner om Primal Scream og Stone Roses, ser igjen ut til å slå an på de engelske øyer.

Lydverket har hengt med Kasabian en dag i Glasgow der det ser ut til å ta av for gutta.

Magne Furuholmens kombiprosjekt
Det er først og fremst som a-ha medlem vi kjenner Magne Furuholmen, men de siste årene har han også gjort seg bemerket som kunstner.

Da han for en tid tilbake satte seg ned for å lage nye låter til a-ha, skjønte han at tekstene han skrev, var så personlige at det eneste rette ville være å gi dem ut som soloartist. Og i tillegg til å lage låter laget han malerier til tekstene, som også blitt en del av platecoveret. Maleriene skal stilles ut på Henie Onstad kunstsenter, og Lydverket følger kunstneren i dagene frem mot åpningen.

Madcon = super-support
I over 10 år har Madcon vært respekterte aktører på Oslos hip hop-scene, til tross for at de ikke har klart å gi ut et helt album før nå i høst. Det som derimot har gitt disse to gutta en høy stjerne i miljøet, er den vanvittige gleden og energien de formidler i liveshowene sine. Hvem er det som blir booka inn for å skape stemning når Paperboys, Gangstarr, Redman, Destiny’s Child eller Wu-Tang Clan skal spille konserter? Jepp, det er Madcon, det - hip hop-Norges beste supportband!

Er det nå omsider deres tur til å stå øverst på konsertplakaten? Lydverket har møtt Norges blideste rappere.

Crunk
De siste årene har sørstats-rap dominert hitlistene over hele verden. For tiden er det særlig en type "dirty south"-musikk som gjelder, nemlig crunk. På toppen av singellista i USA er det nå nesten bare låter som blir markedsført som crunk-låter. Britney og andre popstjerner har med seg crunk-artister på platene sine, og det finnes nå også leskedrikker og annet stæsj som kalles crunk.

Lydverket har fått hjelp av DJ Vibeke, en av Norges fremst hip hop DJ's, til å forklare oss hva crunk er - og ikke minst hvorfor det er blitt så populært.


Ellers denne uka: Lydverket ser nærmere på hvorfor amerikansk sørstats-hip hop dominerer listene både i USA og ellers i verden, og som vanlig blir det musikkanbefalinger fra redaksjonen og en artist som forteller om sin favorittplate.

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,


LENKER
  • Les mer