Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. november 2007 kl 21.10 Hovedscenen: Trubaduren av Giuseppe Verdi

"Trubaduren" i blod, stål og flammer

Verdis
Verdis "Il Trovatore" fra en flytende high tech-scene på Bodensjøen, Bregenz-festivalen i Østerrike. (Foto: FRA Productions)
Til oppsetningen av Verdis "Il Trovatore" på Bregenz-festivalen (Østerrike) i fjor sommer hadde produsent Robert Carsen plassert en flytende scene på Bodensjøen. Scenograf Paul Steinberg gjorde scenebildet til et blodrødt monster i stål og flammer, ikke ulikt en oljeboreplattform i Nordsjøen. Forestillingen fyller tv-kvelden i "Hovedscenen".

Omkring 1850 hadde Verdi gjort seg mer eller mindre uavhengig av operahusene i Italia og Frankrike. Han flyttet på denne tiden fra Paris og hjem til Busseto i Nord-Italia, med tid til å arbeide grundigere med komposisjonene og uten å være avhengig av publikumssuksess. I løpet av 1851–53 ble tre av hans mesterverk til, "Rigoletto", "Il Trovatore" og "La Traviata".

Middelaldersk high-tech
Handlingen i Verdis "Il Trovatore" er lagt til middelalderens Spania, og oppsetningen fra Bregenz er ment å sammenføre dagens teknologiske samfunn med middelalderen.

Scenografen Paul Steinberg får oppsetningen til å bevege seg mellom fortid og nåtid.
Den oljeboreplattform-aktige scenen svarer med sine fire hjørnesiloer, skorstener og ramper til slottstårnene og fortifikasjonene i en gammel middelalderborg.


Fransk musikkprogram (2006)
Originaltittel: Il Trovatore
Produsert av: FRA Productions
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57, mail:
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no