Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. mars 2000 kl 22.20 Fakta på lørdag: Liv og død på Mount Everest

Fakta på lørdag: Liv og død på Mount Eve


NRK1 lørdag 25. mars kl 22.20
Fakta på lørdag: Liv og død på Mount Everest

Historien om en manns lidenskap og et fjells mysterium

I historiebøkene står det at Edmund Hillary fra New Zeeland og sherpa Tenzing Norgay fra Nepal var de første som besteg toppen av Mount Everest, 29. mai 1953. Men ble toppen nådd allerede i 1924 av de to britiske klatrerne George Mallory og Andrew Irvine? Kveldens Fakta på lørdag følger en leteekspedisjon som i 1999 dro ut for å finne kroppene til de britiske klatrerne. Målet med turen var å kunne omskrive klatrehistorien - 75 år etter.

Mange tror at Mallory og Irvine nådde toppen, men at de omkom på veien ned. I den britiske dokumentaren \"Liv og død på Mount Everest\" vil sannheten om de to britiske klatreheltene endelig bli avdekket. Det er en historie om en manns lidenskap og streben og et fjells mysterium.

Med moderne teknologi og utstyr i sterk kontrast til klatrene i 1924, som blant annet ikke brukte ekstra oksygen, setter 1999-ekspedisjonen kurs for Mount Everest. Etter 90 minutters søking på en forblåst fjellskrent omlag 600 meter under toppen, finner en av ekspedisjonens medlemmer, Conrad Anker, et menneske. Det viser seg å være Mallory. Kroppen hans er nesten perfekt konservert av den tørre luften. Han har sikkerhetssele rundt midjen og er fremdeles kledd i fillet bomull og en tweedjakke merket G.L. Mallory. I lommen på jakken ligger brev fra Mallorys familie, briller og fyrstikker.

George Mallory var lærer ved Charterhouse School og assistentforeleser ved Cambridge University. Helt siden skoledagene var hans store lidenskap klatring. Allerede i tenårene var han tydelig interessert i å erobre Mount Everest. Hans første ekspedisjon i 1921 ble vendepunktet. Riktignok var det en rekognoseringstur uten at det ble gjort noen forsøk på å nå toppen, men etter dette ble Mount Everest en besettelse. Som ekspert til ekspedisjonen i 1924 fikk han med seg ingeniørstudenten Andrew Irvine.

Men nådde de toppen av fjellet, som i britenes øyne er \"den tredje pol\"?

NRK1 lørdag kl 22.20
Billedtekst
1. Andrew Irvine og George Mallory. (Foto: John Noel).

2. Gruppebilde av klatreekspedisjonen i 1924. Klatrere i 20-årene brukte tweedjakker, kardigan og ullsokker. (Foto: John Noel).

3. En beskjed sendt ned til kaptein John Noel fra Mallory under siste del av bestigningen. (Foto: John Noel).

Britisk dokumentar fra BBC Worldwide
Norsk kommentar ved: Bjørnar Moltubakk
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123