Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. juli 2001 kl 22.00 Copyright mord

Håkan Nesser, et svensk krim-eventyr

Håkan Nesser, svensk krimforfatter med suksess i flere medier.
Håkan Nesser, svensk krimforfatter med suksess i flere medier.
Bare i Sverige har krimforfatteren Håkan Nesser solgt flere hundre tusen eksemplarer bøker av sin serie om inspektør Van Veeteren. Et flertall av titlene er utgitt også i de øvrige skandinaviske land, i Østersjø-landene og Tyskland. I svensk fjernsyn har
skuespillerveteranen Sven Wollter spilt inspektør Van Veeteren i flere dramatiseringer som bygger på Håkan Nessers bøker, og opptil 2,5 millioner seere har fulgt seriene hver uke.


Nå står suksessforfatteren selv fram på tv, i serien ”Copyright mord” som avsluttes med portrettet av Håkan Nesser. Tidligere i år tilbakte han to måneder i Australia, for å få fred til å skrive. Denne gang dreier det seg om en helt vanlig roman.

- Det er effektivt å skrive i utlandet, sier den tidligere høyskolelæreren, og romanen jeg arbeidet med i Australia, foregår på mine hjemtrakter i Sverige en gang på 60-tallet. Håkan Nesser vokste selv opp i landets minst fylke, Närke, ikke langt fra det kjente landsfengslet på Kumla.

Forbrytelse og årsak
Hovedpersonen i Håkan Nessers krimromaner, Van Veeteren, er en meget menneskelig politimann. Å finne svaret på hvem som har forbrutt seg eller hvordan en forbrytelse ble begått, er selvsagt viktig, men for Van Veeteren er det like viktig å finne fram til forbryterens beveggrunner.

Allerede for sin første bok om Van Veeteren, ”Det grovmaskiga nätet” (1993), mottok Håkan Nesser det svenske krimakademiets debutantpris. Senere er to av hans bøker utropt til årets krimroman i Sverige. Det gjelder f. eks. ”Borkmanns punkt” (1994) som er utgitt på norsk i år (Gyldendal).

Om serien
I en serie på fem programmer portretterer de nordiske landene hver sin krimforfatter som de selv har valgt. Danmark har laget portrettet av Anne Holt, Norge av danske Michael Larsen, Sverige av islandske Árni Thórarinsson, Finland av sin egen finske kriminalforfatter Matti Yrjänä Joensuu og Island av svenske Håkan Nesser. Derved skapes både et bilde av forfatteren og et bilde av de nordiske lands oppfatning av hverandre.

Serien ”Copyright mord” viser at den nordiske kriminalroman har en del fellestrekk, bl.a. en spennende handling, en konkret og kontant tone og en sosial, samfunnskritisk referanseramme.

Nordisk samproduksjon
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Håkan Nesser, svensk krimforfatter med suksess i flere medier. (Foto: Albert Bonniers förlag)