Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 5. desember 2011 kl 22.30 Farvel, kamerater

Oppvåkning (1988)


Følgene av glasnost og perestrojka begynner å vise seg for alvor. Den nye bølgen av åpenhet påvirker samfunnet på mange måter, og overalt i Sovjetunionen blir det etablert magasiner og aviser.

Samtidig øker de økonomiske problemene, og i noen provinser begynner de første etniske konfliktene å gjøre seg synlige. Den gryende misnøyen sprer seg og vokser fort i vasallstatene, spesielt i de landene som ikke ønsker å følge Gorbatsjovs reformer.

Om serien
"Farvel, kamerater" er en innovativ dokumentarserie som skildrer nedtellingen til Sovjetunionens fall og den sosialistiske utopien som unionen var basert på. Vi får høre kjente og ukjente mennesker fortelle, mennesker som på forskjellige måter deltok i denne langsomme, men eksplosive erosjonen som absolutt ingen kunne gjette utfallet på.

Serien beskriver videre dynamikken mellom Sovjetunionen og dens vasallstater i perioden 1975-1991. "Farvel, kamerater" er filmet i tolv forskjellige land som alle var tilknyttet Sovjetunionen.


Europeisk dokumentarserie fra 2011
Originaltittel: Farewell Comerades!
Produsenter: Artline films, Gebrueder beetz filmproduktion
Medprodusenter: Piraya Film (Norge), ARTE Deutschland, ARTE G.E.I.E., ARTE France, ZDF, Eureka Media (Polen), Havas Films (Ungarn), HiFilm (Romania), Hyper Market Film (Den tsjekkiske republikk), Trigon Production (Slovakia).
Regi: Andrei Nekrasov
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske , tlf: 415 06 747/ 23044064
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900