Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 19. februar 2002 kl 20.55 Niern: Døden i Venedig

Et praktfullt filmatisk maleri

Den unge gutten Tadzio i filmen Døden i Venedig, basert på Thomas Mann’s bok.
Den unge gutten Tadzio i filmen Døden i Venedig, basert på Thomas Mann’s bok.
Kveldens spillefilm på NRK2 er Døden i Venedig, basert på Thomas Mann’s berømte bok ved samme navn, skrevet i 1912. Boken ble skrevet to år før første verdenskrigs utbrudd, og er preget av den undergangsstemning som kjennetegnet mye av datidens europeiske litteratur.

På ferie i Venezia blir en gammel og resignert forfatter besatt av en vakker gutt. Han tar aldri kontakt, men beundrer guttens uvanlige skjønnhet på avstand, sterkt inspirert av Sokrates’ berømte visdomsord om at man må elske skjønnheten fordi den er den eneste idé som kan betraktes med det blotte øye. Døden i Venedig er et praktfullt filmatisk maleri der Gustav Mahlers musikk bidrar til å utdype den vemodige og nostalgiske stemningen i filmen.

Hovedpersonen, Gustav von Aschenbach, en suksessrik men aldrende forfatter, får plutselig for seg at han skal reise til Venedig. Han tar inn på et hotell på Lidoen, der han treffer den eterisk vakre unggutten Tadzio, som blir en fullstendig besettelse for ham - alt skildret mot en bakgrunn av død og forfall i pestens Venedig.

Om Thomas Mann
Thomas Mann (1875-1955) var fremfor alt romanforfatter. Gjennom verker som Doktor Faustus, Huset Buddenbrook, Trollfjellet og Josef og hans brødre står han frem med en universalitet som man ikke finner hos noen annen tysk dikter i dette århundre. Ved siden av romanene står novellene sentralt i hans forfatterskap. Det gjelder først og fremst de lange novellene, som Døden i Venedig er et eksempel på.

NRK Innkjøpsavdelingen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23047853

Bilder
Den unge gutten Tadzio i filmen Døden i Venedig, basert på Thomas Mann’s bok.
Dirk Bogarde spiller den aldrende forfatteren Aschenbach.