Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. mars 2002 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Barnebrud - en ulykkelig historie

En ulykkelig historie

Brudgom på 12 år giftes bort til jente på 8 år. (Foto:Indrias Getachew)
Brudgom på 12 år giftes bort til jente på 8 år. (Foto:Indrias Getachew)
Som en oppfølging til ”Fakta på lørdag: Barnebruder i Etiopia”, sendt lørdag 16. mars, viser NRK i kveld dokumentaren ”En ulykkelig historie”. Den handler om barnebruder i Norge og deres situasjon.

Finnes det virkelig barnebruder i Norge? Ja. ”Selda” er kurder og kom til Norge som barnebrud da hun var 11 år. Hun ble giftet bort med sin fetter som bodde i Norge. Han var 13 år eldre enn henne.

Mye lidelse
”Selda” ble gravid som 13 åring, og fikk barn da hun var 14 år. Dette skjedde i Norge. I programmet har hun valgt å være anonym av hensyn til sønnen. Hun har ny identitet, hemmelig telefon og voldsalarm. Hun er truet på livet, fordi hun har brutt med sin kurdiske tradisjon og muslimske fortid.

Hvis myndighetene hadde vært på vakt, hadde ”Selda” kunnet blitt spart for mye lidelse i mange år, mener hun selv. De kunne ha avslørt at hun var et barn allerede da hun kom inn i landet som 11-åring. Da ville hun sannsynligvis ikke ha kunnet gifte seg med sin eldre fetter.

Men det er ingenting som tyder på at aldersvurdering av personer som kommer hit på familiegjenforening, er noen rutine i Norge. Mange helsearbeidere ”Brennpunkt” har snakket med, har aldri hørt om barneekteskap eller hatt mistanke om at de sto overfor et barn.

En ektefelle i hjemlandet har rett til familiegjenforening med sin mann eller kone som bor i Norge. Men tvangsekteskap er egentlig forbudt i Norge, og barneekteskap er kriminelt.

I ”Brennpunkt” får vi også møte to ungdommer i 18-20 års alderen. De har nylig flyktet fra sine familier for å unngå å bli tvangsgiftet.

NRK Brennpunkt
Redaktør: Per Anders Johansen
Programansvarlig: Torill Svaar, tlf: 2304 9415/90 60 57 03 eller e-mail torill.svaar@nrk.no
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00.

Bilde
1. Brudgom på 12 år giftes bort til jente på 8 år. (Foto:Indrias Getachew)
2. ”Selda“ studerer røntgenbildene av sine egne kjeve som skal fastslå alderen hennes. (Foto: Magne Hansen)

LENKER
  • Fakta på lørdag, 16. mars