Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juli 2003 kl 20.25 Faktor: Faktor: De sier vi alle er vinnere

Fra Zimbabwe til Oslo

En forventningsfull Maria i shoppingteltet på Ekeberg. (Foto: Mari Finnestad)
En forventningsfull Maria i shoppingteltet på Ekeberg. (Foto: Mari Finnestad)
På Ekebergsletta florerer det av penger, reklame, sponsorgaver og konkurranser der man kan vinne alt fra datamaskiner til mobiltelefoner. Hvordan oppleves velstanden under Norway Cup for et jentelag fra Zimbabwe? I kveldens "Faktor" sier en av jentene at hun ikke vil reise hjem, og at hun skulle ønske hun ikke var mørkhudet.

Virkeligheten i hjemlandet er svært forskjellig fra den de møter i Norge, og blant det som er vanskelig å takle, er fordommene de møter mot Zimbabwe. De føler seg ydmyket når norske journalister spør om de har nok mat eller sulter i hjemlandet sitt. Likevel er levestandarden i Zimbabwe milevis fra Norge – et av verdens rikeste land.

Spiller mot aids og rasisme
Nordmenns bilde av Zimbabwe som et tørkerammet land med en diktatorisk president er vanskelig å svelge for jentelaget. De vil gjerne gi et bedre inntrykk og nekter for at landet opplever en tørkekatastrofe og at de er avhengig av internasjonal hjelp.

Jentene fra Zimbabwe har blitt sponset av NORAD og den norske ambassaden i hjemlandet, og utvekslingsprosjektet organiseres av Norges Idrettsforbund. Her deltar de i kampanjen "Kicking Aids Out" som vil bruke idrett i kampen mot hiv og aids. Norway Cup har også som mål å forebygge rasisme, og nettopp derfor sponser og inviterer organisasjoner og offentlige myndigheter lag fra den tredje verden.

Fra fattigdom til velstand
De siste årene har Norway Cup opplevd at barn har valgt å rømme før avreise, for så å søke asyl i Norge. For de fleste blir den ukelange fotballturneringen stappfull av inntrykk og opplevelser, og mange får den urettferdige velstandsfordelingen i verden tett innpå seg. Motiverer en slik opplevelse til å bli i Norge, eller til å reise hjem og kjempe for rettferdighet i sitt eget hjemland? spør kveldens "Faktor".

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Innkjøpt dokumentar
Programskaper: Mari Finnestad
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96