Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. februar 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Vendereis i villreinfjell

Vær varsom om våren

Programleder Kari Toft og naturfotografen Per Jarle Heggdalsvik går i to døgn for å få oppleve villreinen kalve. (Foto: NRK)
Programleder Kari Toft og naturfotografen Per Jarle Heggdalsvik går i to døgn for å få oppleve villreinen kalve. (Foto: NRK)
Det er slutten av mai. Villreinen har kalvingstid, og dyra må ikke forstyrres.

Samtidig er dette ei flott tid til å oppleve hvit vår i fjellet med skiturer eller kiting. Men kommer folk for nær drektige simler og nyfødte kalver, kan liv stå på spill.

En nyfødt kalv må slikkes tørr så fort som mulig, komme seg på beina og få i seg melk. Det går bare fire-fem timer fra kalven blir født til den går etter mora innover fjellet. Vi anser villreinen for å være et robust dyr som lever på små marginer under tøffe forhold. Men fra påske til juni er den mer sårbar enn de fleste.

Et nytt forsøk
Naturfotografen Per Jarle Heggdalsvik filma villreinkalvinga på høgfjellsplatået i Sunndalsfjella i 1995. Denne gangen er Kari Toft med for om mulig å oppleve kalvinga på ny. De må bruke to døgn opp til kalvingslandet. Men de vet også at de kanskje må snu, for ikke å ødelegge dette vare øyeblikket i høgfjellsnaturen.

Egenproduksjon, 2010
Av Per Jarle Heggdalsvik per.jarle.heggdalsvik@nrk.no
Programleder: Kari Toft, Kari.toft@nrk.no
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759, bjørg.langeland@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice