Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. mai 2002 kl 21.35 Fredsbudet

Drømmen om vekkelsen

Mannskapet på
Mannskapet på "Fredsbudet" i Rørvik er optimistiske og venter på at den store vekkelsen skal komme (Foto: Liv Berit Gilberg)
Det ligger en underlig båt ved kai i Rørvik. Nede på dekk går en eldre herre i grå dress. Det lukter brun saus og gammel skai. ”Fredsbudet” heter båten som ligger der og venter på vekkelsen som aldri kommer. Faktors Liv Berit Gilberg var ombord i ”Fredsbudet” i 14 dager og har laget dokumentarfilm fra båten.

"Fredsbudet" ble bygget på 50-tallet. En eldre herre inviterer Gilberg inn og forteller at pinsevennene har hatt en slik båt gående langs norskekysten siden 1952. På den tiden gikk vekkelsen fra bygd til bygd. Nå er de sju eldre mennesker ombord: husmoren Bjørg, husmorassistenten Gudrun, maskinisten Arne, dekksguttene Kolbein og Oddvar, stuepiken Greta og kaptein Ove. I vinduet på øverste dekk henger en blå plakat med teksten:

VELKOMMEN TIL MØTE I KVELD KL.1900! MANNSKAPET SYNGER OG VITNER

Båten har egen møtesal - med blå skaibenker, scene og Jesus-broderier. I møtesalen er det plass til nærmere 100 mennesker. På møtene kommer det alt mellom ingen og 30. Mannskapet er optimistiske og drømmer om at vekkelsen skal komme tilbake. Selv om det stort sett bare er kristne som kommer, venter de på at ikke-kristne skal komme ombord. Det er lenge siden det skjedde sist. Maskinisten begynner å miste troen på å sende en båt langs kysten på denne måten.

Det ringer i matklokka, og Gilberg blir invitert på middag: Kjøttkaker i brun saus og sviskekompott. Husmoren er fin, hun har kjoleforkle, hvitt skaut og minner om en bestemor…

Egenprodusert dokumentar
Regi: Liv Berit Gilberg
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23 04 98 41, mob: 93 04 66 97

Bilder
1 Mannskapet på ”Fredsbudet” i Rørvik er optimistiske og venter på at den store vekkelsen skal komme (Foto: Liv Berit Gilberg)
2 Båter som ”Fredsbudet” er blitt brukt av pinsevenner langs norskekysten helt siden 1952. Den gangen gikk vekkelsen fra bygd til bygd. I dag håper mannskapet på ”Fredsbudet” å oppleve det samme (Foto: Liv Berit Gilberg)