Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. mai 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Skygger fra fortiden

Livsfarlig smitte fra sykehus

Mange nordmenn går rundt med plager fra et farlig virus som de har fått i norske sykehus. Helsevesenet visste om smittefaren, men informerte aldri pasientene. De visste også at mange blodgivere i årevis hadde spredd hepatitt C til pasienter som fikk blodoverføring.

"Brennpunkt" har møtt fire personer som i mer enn ti år har levd med hepatitt C – uten å vite om det. Flere av dem har slitt med store helseplager og er i dag uføretrygdet. Nå har de fått billighetserstatning og pasientskadeerstatning, men det kan ikke erstatte tapt helse og dårlige framtidsutsikter. Det som virkelig plager dem som har levd med viruset, er tanken på at de kan ha smittet andre uten å vite om det selv.

Helsevesenet visste at en betydelig del av blodgiverkorpset var smittebærere. Også de medisinske ekspertene var klar over at mye mer kunne gjøres for å stoppe smitten og hjelpe pasientene. Likevel ble lite gjort.

- Denne saken ble først kjent i sykehusene tidlig på 90-tallet, i kjølvannet av hiv/aids-epidemien. Dokumentene viser at helsemyndighetene sendte ut uklare signaler til blodbankene i hele Norge. Og det kan virke som om frykten for store økonomiske konsekvenser fikk myndighetene til å skjule hemmeligheten, sier journalistene Wenche Lie Giæver og Aud Jøran Kalfoss, som begge har jobbet med denne dokumentaren.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Wenche Lie Giæver
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96